• Jaga lugu:
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Puhkepäev. Gulinaarne pillerkaar Ammende Villas

    Kellele meeldivad kunstnik Alphonse Mucha ja Londonis asuv Liberty kaubamaja, sellele meeldib ka Ammende villa. Eelmise sajandi alguses ehitatud juugendstiilis hoone on nauditav ka ilma gastronoomilise sisuta.

    Üksnes ilu ja võlu pärast võib Ammendesse minna. Näiteks kohvi jooma, taustaks õrn muusika ja hõrk liiliate aroom. Või šampanjat, see sobib La Belle Époque’i meeleoludega hästi, pealegi on Ammendes täiesti arvestatav vahuveinivalik.
    Kaunistuste tulevärk taldrikul. Restoranikriitik ei saa kohvi või veiniga muidugi piirduda, igal juhult tuleb ka süüa. Toidu puhul on Ammende teinud mõne viimase aastaga läbi märkimisväärselt kiired muutused. Olid ajad, kui toidupakkumine oli küll majale vastavalt väärikas ja stiilne, kuid mitte alati ei püsinud tooraine heal tasemel ega võtnud koka visioonid söödavat kuju. Nüüd aga särab menüü interjööriga võidu ja kulinaarne elamus hakkab esteetilisele lähenema.
    Mõningane vastuolu maja ajaloolisel õhustikul ja modernsel kulinaarial siiski on, aga olid ju juugendimeistridki omas ajas julgeteks uuendajateks. Ammende köök ajab modernset joont, esines viiteid nii molekulaargastronoomiale kui ka hüperlokaalsele gurmeele.
    Eelroogadest ahvatles mind kõige enam nisuteradest peenar koos eestimaiste köögiviljadega, lisandiks musta küüslaugu püree, violetsed kartulid ja miniürdid – kunstiteos missugune, sealjuures väga maitsev. Kodusest köögiviljast oskas Ammende peakokk ka parimad küljed esile tõsta – seda kinnitas köögiviljadega põrsapuljong, noobel tuletis taluköögi juurikasupist.
    Kohati oli moodsaid niite, želeesid, täppe ja triipe küll ülearu. Jah, võib-olla sobiksid need mõnda ajatumasse ümbrusesse, mõnda restaureeritud laohoonesse näiteks. Kinoa-kaaviar, mere­vetika ja värske kartuli raguu ning rabarberigeel olid tõepoolest ilusad, kreatiivsed ja maitsvad. Kahtlemata andsid need tunnistust nii koka kõrgest professionaalsest tasemest kui ka loomingulisusest, kuid minu tagasihoidlik maitse oleks rahuldunud ka vähemaga. Koos minuga kannatas kastmetäppide all ka angersäga, kelle puhas maitse lisandite varju ära kadus.
    Jookide ebakindel pakkumine. Omapärane ja julge, vähemalt konteksti arvestades, oli magustoit nimega “Sõbrad metsas Vana Tallinnaga”, mis koosnes tammekoorekreemist, põdrasamblast, pähklipurust, mustika sorbeest ja kirstallistatud Vana Tallinna liköörist. See oli mõjuvaks põhjuseks üle mitme aasta värskendada tutvust Vana Tallinna likööriga – sobisid hästi.
    Veinivalik oli hea, ainult jookide pakkumises oli tunda mõningast ebakindlust, justkui poleks päris paigas, mis veini mis roa juurde pakkuda. Mitte et oleks pakkumata jäetud – seda ikka tehti, aga puudus veenvus ja ega neid ka eriti sõnaosavalt kirjeldatud. Klaasiga pakutud veinid sobisid, aga erilist elamust ei tekkinud – pigem kindla peale minek.
    Tõrvatilgaks meepotis oli selle iImelise interjööri ja modernse kulinaariaga restorani kirjavigu täis menüü. Lisaks ühe n-iga Tallinnale oli seal suur valik ortograafilisi omapärasusi alates lahku- ja kokkukirjutamise fantaasiatest kuni arusaamatute sõnastusteni.
    Sellele vaatamata püsis meeleolu kammerlik, elitaarne. Ainult aega läks meeletult – kuuekäigulise degustatsioonimenüüga tutvumiseks kulus ei vähem ega rohkem kui neli tundi.
     
    Maitseelamus
    Ammende Villa
    Aadress: Mere pst 7, PärnuTelefon: 44 73 888Avatud: 12–22
    Hinnang: 24toit 8 teenindus 6 interjöör 10
    põhiroogade hinnad: 17–23 eurot
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
PayPal lükkas Pinteresti ostujutud ümber
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Masina- ja metallitööstuse TOPi võitja: kogu sektor kukkus suurelt
Masina- ja metallitööstuse TOPi võitja, laevade remondi ja ümberehitusega tegeleva SRC Groupi juht Hannes Lilp ütles, et kuigi kogu sektor kukkus eelmisel aastal pandeemia tõttu suurelt, suutis ettevõte tänu pikaajalisele strateegiale häid tulemusi teha.
Masina- ja metallitööstuse TOPi võitja, laevade remondi ja ümberehitusega tegeleva SRC Groupi juht Hannes Lilp ütles, et kuigi kogu sektor kukkus eelmisel aastal pandeemia tõttu suurelt, suutis ettevõte tänu pikaajalisele strateegiale häid tulemusi teha.