9. oktoober 2013 kell 21:00

Börsikrahh paneks poliitikud tegutsema

Eile möödus 9. päev, kui USA valitsus oli osaliselt oma töö seisma pannud. Lähenev võlalimiidi kuupäev 17. oktoober pole ikka veel  USA aktsiaturgudel investoreid hirmule ajanud, kuid selleks, et poliitikud tegutsema hakkaksid, oleks just üht kiiret kukkumist vaja.

USA aktsiaindeksid Dow Jones ja S&P 500 on kõigi aegade tipust langenud mõne protsendi. Dow on näiteks 3 protsenti all, S&P 5 protsenti. Isegi kui valitsuse tööseisakut ning võla­limiidi draamat poleks, on investoritel siiski põhjust hinge tõmmata. Seda eelkõige äsja alanud tulemuste­hooaja ning aktsiate pärast, mis võivad tunduda liiga kallid.

Kuid investorite käitumine on viimasel nädalal jätnud mulje, et USA poliitikud jõuavad võla­limiidi osas kokkuleppele. Kui mitte kohe, siis viimasel minutil kindlasti. Milleks siis üldse muret tunda?

Võlalimiidi kasutamine võrdub tuumapommiga. Paljud tuntud Wall Streeti eksperdid ei usu USA maksejõuetuks muutumist. Võlalimiidiga viimasele minutile venitamine võib olla poliitiline vangerdus suurte otsuste läbisurumiseks. Näiteks avaldas miljardärist investor Warren Buffett arvamust, et USA vabariiklaste liidrite ähvardus teha võla ülempiirist poliitiline relv võrdub tuuma­pommi kasutamisega.

Buffetti sõnul ei ole poliitikutel mingit mõtet kasutada võlapiiri kui ähvardust, millega suruda läbi teisi otsuseid. “Selle kasutamine relvana peaks olema keelatud,” ütles Buffett äriajakirjale Fortune.

Kuna aeg tiksub, paneks USA kongressi tegutsema üks kiire ja järsk kukkumine börsidel. Kellel on veel meeles 2008. aasta septembri finantskriisi sündmused, mäletavad ehk seda, kui kongress lükkas tagasi 700 miljardi dollari suuruse abipaketi, mis oli mõeldud pangandussüsteemi päästmiseks. Dow Jones kukkus samal päeval 778 punkti ning see on praeguseni suurim päevane punktilangus aktsiaindeksi ajaloos.

Sama abipakett kiideti heaks 1. oktoobril. Börsid rallisid ning poliitikud pääsesid ainult ehmatuse, mitte kogu süsteemi kokkukukkumisega.

Hetkel kuum