Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuressaare IT-firma sai suure tellimuse Taanist

    Kuressaare IT-firma KonceptForm sõlmis hiljuti suure lepingu tarkvaralahenduse loomiseks, mida hakkab kasutama ligi 3000 arsti ja õde Taanis.

    Kuigi KonceptFormi omanikust juht Kristian von Wowern ei saa lepingu hinda öelda, kinnitas mees, et tegemist on suure numbriga. “Me ei saa sellist informatsiooni  edastada, kuna tegemist on raamkokkuleppega,” selgitas KonceptFormi juht. Von  Wowerni sõnul jääb lepingu hind kindlasti alla 10 miljoni euro. “Esialgne leping sisaldab tarkvara  ja nõustamist, edasised (lepingud) peamiselt nõustamist ja vajadusel lisatarkvara või olemasolevate süsteemide inte­greerimist,” lisas ta.
    Süsteem tuhandetele kasutajatele. Saaremaa IT-spetsialistid arendavad haiglatele digitaalset infoedastussüsteemi, mis haldab patsientidega seonduvat meditsiinilist materjali ning vajadusel saadab  teateid tulevaste operatsioonide ja arstlike ülevaatuste kohta. Süsteemi peaksid hakkama kasutama ligikaudu 3000 arsti-õde. Hilisemates tööetappides peaks lisanduma  veel muu info integreerimine, nagu näiteks röntgeniga seotud süsteemid.
    “Idee on lõpuks digitaliseerida nii palju dokumente kui võimalik, mis oleks kergem nii arstide kui ka patsientide seisukohalt,” rääkis von Wowern. Järgnevad 2–3 aastat töötab projekti kallal täiskohaga neli KonceptFormi inimest, esimene tähtaeg on 1. novembril.  KonceptFormi taanlasest omaniku Kristian von Wowerni hinnangul pole põhjust, miks projekt ei peaks laienema. “See võib kesta kümme aastat,” ütles Saaremaal elav taanlane.
    KonceptForm suutis lepingu sõlmida hoolimata Taanis IT-lahendusi pakkuva KMD senistest  näidismudelitest. “Ju nad ei olnud lahendustega rahul ja otsustasid meie kasuks.”
    Partner mängis suurt rolli. KonceptForm sai lepingu koos oma kauaaegse Rootsi tööpartneriga Strålfors. Kaks aastat tagasi alustatud Taani riigi hanke võitis tänavu suvel Strålfors, kes peab  KonceptFormi jaoks välisriikides läbirääkimisi. “Nemad tegutsevad meie müügiosakonnana ja meie nende tehnoloogiaosakonnana. See on kena sümbioos,” ilmestas koostööd von Wowern. “Kumbki ei suutnud tehingut üksi lõpule viia. Neil puudus tehniline oskus, meil polnud ettevõtte suurus piisav ja teatud kriteeriumid ei vastanud Taani riigi nõuetele,” selgitas von Wowern. “Neil on 75aastane maine ja kogemus, mistõttu Skandinaavia suured ettevõtted ja kliendid usaldavad neid. Nad ei tulnud meie  kui väikese Eesti firma juurde, kuigi oleme projektis tegelikult spetsialistid. Nad otsivad pikaajalisi lahendusi ja meid vaadates nad ei tea, kas töötame ka kolme  aasta pärast või teeme midagi kardinaalselt muud.”
    Selle sajandi alguses kohtus von Wowern mitme Eesti suure ettevõttega. Kuigi müügitöö poolest olid kõnelused muu maailmaga võrreldaval tasemel, siis siinne hinnatase oli madalam. Firmajuhi sõnul peeti 2000ndatel läbirääkimisi kindlustus-, telekommunikatsiooni- ja pangandusvaldkonna esindajatega. “Ühe firmade grupiga, mis  haldab hotelle, ronge, busse ja muud, jõudsime samuti (läbirääkimistel) üsna kaugele. Tegemist peab ikka suure tegijaga olema. Sellel ajal oli Eestis niisuguseid  tegijaid umbes 10–15, nüüd on neid muidugi rohkem, kuna siinne äritegevus on kasvanud,” meenutas von Wowern.
    “Võib-olla nüüd on Eesti meie toodangu jaoks valmis. Ma  pole veel turgu korralikult uurinud, kuid me oleme praegu mujal maailmas korralikult hõivatud. Peamiselt Skandinaavias, kuna ma ise pärinen sealt. Me pole jõudnud  Eesti “uut” turgu veel uurida, kuid võib-olla ühel päeval see muutub,” arutles firmajuht.
    Eestlastele liiga kallis. Saaremaa Arenduskeskuse SA juhataja Piret Piheli sõnul ei ole KonceptFormil Eestis kliente, kuna firma spetsiifilise tarkvara kasutamise litsents on kallis ning eeldab  pidevaid kohustuslikke tasulisi uuendusi. Ettevõte omakorda teenib tarkvaraarenduse ja süsteemide hoolduse pealt. “Teenuse hind ei ole olnud Eesti turul vastuvõetav,  kuna esiteks on meil vähe sedavõrd suuri tööstusi, mis vajaksid just sedasorti tarkvaralahendusi. Teiseks on meil väga palju kodumaist päritolu tarkvaraarenduse  firmasid, kust lahenduse saab ka soodsamatel tingimustel,” ütles Pihel.
    Tema teatel hindab von Wowern Eesti maksusüsteemi ettevõtja jaoks silmapaistvalt soodsaks.
    Piheli hinnangul on ettevõte Saaremaale oluline kaugtöö ja eduka rahvusvahelise tarkvara-arenduse näitena, sest ka nii on võimalik tarkvara arendada. “Tema kiituseks  võib öelda, et ta suhtub hästi noortesse, pakkudes praktikavõimalusi nii Kuressaare Ametikooli kui ka kõrgkoolide IT eriala tudengitele. Ka Saaremaa Arenduskeskuse üks töötaja on teinud tema juures oma õppepraktika.”
    Von Wowerni sõnul KonceptForm ei reklaami end. Rõõmsas tujus juht mainib korra ettevõtte kodulehekülge, kuid sealne sisu ei tule talle kergelt meelde. “Me ei tee  plakateid, me ei helista inimestele, me ei korralda seminare. KonceptForm müüb end peamiselt suusõnaliselt,” ütles von Wowern. “See on väga tõhus meetod. Inimesed kuulavad huviga, sest nemad helistasid eelnevalt meile.”
    Eestlased eelistavad panna tööle inimesi, mitte tehnikat
    Saaremaa IT-firma varustab teenustega enamasti Euroopa suuremõõtmelisi projekte, kuid vaatamata ettevõtte senistele püüdlustele pole suudetud saada ühtegi klienti  kodumaal.KonceptFormi omanikust juht Kristian von Wowern jutustas oma aastatepikkustest kogemustest klientidega suhtlemisel: “Kümme aastat tagasi tuli minu juurde Eesti suurpanga IT-juht ja ütles, et tahab saada sellist lahendust, millega ta saaks vabaneda mõnest oma töötajast, kes on väga kulukad, soovivad vanemapuhkust ning on suureks tüliks,” kirjeldas von Wowern.“Kohtusime, tegin esitluse ja kõik olid rõõmsate nägudega, kuni jõudsime hinnani. Kui IT-juht  kuulis maksumust, hõikas ta, et saaks selle hinna eest palgata 20 inimest!See kirjeldab väga täpselt, milline on olukord Eestis – eestlased saadavad probleemiga  tegelema pigem inimesi kui tehnikat,” kirjeldas oma algusaastaid Eestis von Wowern, kelle hinnangul tasub pikas perspektiivis tehnikasse investeerimine end just rahaliselt ja mingil määral ka sotsiaalsest vaatepunktist.“Ei piisa vaid tarkvara esimesest ostust, hiljem tuleb seda töös hoida samamoodi, nagu pakutakse inimestele  tööd,” ütles von Wowern, kes rõhutab, et pole selle poolt, kui inimesed kaotaksid selletaoliste uuenduste tõttu töö.“Arvutid ei vaja pühi, emapuhkust, nad ei streigi  ega esita kaebusi,” nimetas mees IT-lahenduste eeliseid.
     
    Mis on mis
    KonceptForm OÜ
    Tarkvaraarenduse vallas tegutsev mikroettevõte, kus töötab 4 arendajat ja abipersonal. Töökeeleks inglise keel.Ettevõtte kliendid on rahvusvahelise haardega suurfirmad (nt meditsiiniliste abivahendite tootmise tööstus, turvafirma, pensionifond, logistika­ettevõte jmt). Bottomline Transform on arenduseks kasutatav tarkvara, mida mujal Eestis ei tunta ega kasutata. Tarkvara eripära on programmiobjektide visualiseeritus, mis teeb  programmeerimistöö tavapärasest programmikirjutamisest pisut erinevaks ja kergemini hoomatavaks. Tarkvara abil saab suvalisest infosüsteemist (nt Oracle või SAP  ressursiplaneerimise süsteemist) väljutatavaid andmeid programselt töödelda, tulemuseks on lõppkliendile kujundatud dokumendid kliendile sobivas väljundformaadis (XML,  PDF, paberil väljatrükk) ja väljund­­kana­­li(te)s (e-post, printer, telefon, veebilehekülg, salvestis andmeaidas jmt).Teenis 2012. aastal programmeerimisteenuse müügiga 130 000 eurot puhaskasumit 577 000eurose käibe juures. Käibe osakaalust moodustas Taani 70,3%, Rootsi  24,7% ja USA 4,5%.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Reedel tehti kõige enam tehinguid Tallinna börsil
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.