• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Ürgkultuurist popkultuurini ja tagasi

  Kariibi mere kultuuri aktiivne maaletooja Tarrvi Laamann avas näituse peaaegu Eesti südames, Põltsamaal kunstigaleriis pART, kus näeb tema ürg- ja popkultuuri ühendavaid töid.

  Laamann on enim tuntud ilmselt Jamaica muusika propageerijana, DJ ja legendaarsete Bashmenti pidude korraldajana.
  Kujutava kunsti osas on Laamann kaua vaikinud ja ehk seetõttu ka väheke unustusse vajunud, ent juba pikemat aega on tema värviline puulõike näitus rännanud mööda Eesti suuremaid ja väiksemaid kohti, kõikjal, kus kunstile vähegi asu antakse.
  Kauge, kodune ja kõnetav. Põltsamaal on eksponeeritud Laamanni viimase kümnendi jooksul valminud töömahukas puulõike tehnikas tehtud graafika, mis on inspireeritud reisidest erinevatesse riikidesse nagu Kambodža, Nepal, Togo, Tai, Benin, Jaapan, Island, Hispaania jms.
  Kas neil pealtnäha üpris erinevatel kultuuridel on mingi ühisosa, hingeline sarnasus, mida näitusekülastaja võiks otsida? Laamann ütleb, et kõik riigid on mingis mõttes sarnased ja samas ka väga erinevad. Selleks, et sellest aru saada, peaks võimalikult palju reisima ja suhtlema kohalike inimestega. Teatud väärtused jäävad alati samaks.
  Väärtused, mida Laamann oma puulõigetes edasi anda tahab, on ürgkultuurilised, ammutatud sügavatest kihtidest. Puulõike pisut kontrollimatu ja rustikaalne tulemus töötab usutavusega kaasa. Kaugete maade kultuur on korraga nii kodune ja kõnetav.
  Ürg- ja popkultuuri ühisosa. Lisaks teiste kultuuride motiividele töötab Laamann ka meie oma loomismüüdi, Kalevipojaga. Kalevipoja sari sündis küll välismaal olles, ent kunstnik ütles, et välja oleks see tulnud niikuinii.
  “Just sellise näoga too teoste seeria on, sest nood valmisid täies mahus Islandi saare peal,” selgitas ta. Saarel, mis ei pruugigi oma olemuselt Eestist kaugel olla, kui natuke järele mõelda.
  Üks asi on õppida tundma kultuuri, teine asi selle kultuuri popkultuuri ja kolmas asi need koos tööle panna. Enamik Laamanni puulõikeid ühendab noppeid pärimuskultuurist ja kaasaegsest maailmast, väljendugu see siis Ema Theresa ja Marilyn Monroe ühisportreel või vanade mustrite ja sümbolite kombineerimisel popkultuuri nägemustega.
  Laamanni mütoloogia armastus väljendub ka reas graafilistes lehtedes, mille pealkirjad ja kujundid on äärmiselt lihtsad: Täht, Taim, Maa, Kala jne – elemendid, mis ringlevad kõikides maailma kultuuride animistlikes müütides.
  Võib-olla seetõttu mõjub ka Laamanni graafika hingelähedaselt ja loomupäraselt, kuna pretendeerib meie humanistlikule ühisosale.
   
  Graafika
  Tarrvi Laamanni isikunäitus
  pART galerii, Lossi 1, Põltsamaa (Põltsamaa lossihoovis)Näitus jääb avatuks kuni 30. novembrini
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Balti jahuveskite suurost jõudis kolme konkurentsiametisse
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.