Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestlased Soome tulusaajate seas

    Soomes reedel avalikustatud maksutulu tabelist tuleb välja ka hulk eestlasi, märkimisväärne osa neist arstid. Personalivahendusfirma Attendo Estonia esindaja sõnul on Eesti arstide huvi Soome vastu kasvamas.

    Varem nime MedOne kandnud personalivahendusfirma OÜ Attendo Estonia eestlaste kontaktisik Soomes Kaili Hjorth ütles, et Soome on Eesti arstidele esmane valik nii asukoha kui ka keele tõttu. Eesti arstide huvi Soome vastu on tema sõnul endiselt suur ning isegi kasvamas. Eestlaste oskusteavet peab Hjort väga heaks.
    “Pakume ikka sama palka sama töö eest nii eestlasele kui ka soomlasele,” märkis Hjorth. Arstide palgad sõltuvad kohast ja erialast, lisaks päevasele tööle teevad arstid tihti juurde ka valvetööd, märkis ta.
    Suurema tasu taga pingsam tempo. Eesti arste ja õdesid Soome vahendava Meditalo OÜ Tallinna büroo juhataja Kadi Metsmaa märkis, et arstide suurema tunnitasuga Soomes kaasneb suurem töötempo ja kohustused.
    Palgastatistikat Metsmaa välja tuua ei saanud, põhjendades, et teenistus erineb erialati ja piirkonniti ning seda nii Eestis kui ka Soomes. Eesti arstid paistavad tema hinnangul Soomes silma õppimisvõime ja paindlikkuse poolest.
    Tööotsingufirma Pedersen & Partnersi Eesti juhi Evald Pärni hinnangul huvitub Soome töö­kohast enamasti lihttööline. “Eestist Soome on vaadatud ka tippspetsialiste, aga üldiselt räägime me suhteliselt lihtsast tööjõust,” ütles Pärni.
    Eestlastel on oskusteave tema sõnul olemas, ent sellele peab lisanduma väga hea keeleoskus, muidu ei piisa.
    Pärni sõnul on viimasel ajal levinud töötaja otsimine regioonipõhiselt. Näiteks otsitakse inimest, kellel on kogemused Baltimaades, ning siis langebki valik tihti eestlasele kui geograafiliselt mugavamas kohas töötajale.
    Palk sõltub, palju küsida. Palgaerinevused samal positsioonil töötavate eestlaste ja soomlaste vahel on Pärni sõnul olemas, ent tihti võib see olla pigem eestlase tagasihoidliku palgaküsimise vili. “Kui Soome ettevõtja ise maksab, eks ta loomulikult üritab maksta natuke vähem. Pigem küsitakse, kui palju sa tahad. Ja kas sa siis oskad ütelda selle õige palga,” rääkis Pärni.
    Eestlase Soome töölemineku huvi võib tema sõnul olla ajendatud suuremast palgast, rahvusvahelisest karjäärist kui ka magusamast pensionipõlvest.
    “Kui see vanus on üle 40, siis näiteks üks väikeettevõtja müüs Eestis oma osaluse maha ja läks naisega Soome, kuna naine sai seal meditsiinivaldkonnas mõistliku palga. Nad arvasid, et nii on parem,” rääkis Pärni.
    1,6 miljoni eurone viga?
    Soome maksuameti andmetel on põhjanaabrite juures mullu enim tulu saanud eestlane Ain Vardja. Tema aastaseks teenistuseks arvestasid sealsed maksukogujad ligi 1,6 miljonit eurot, mees ise kinnitab, et tegemist on veaga.“Tegemist on tõesti kummalise veaga,” saatis Vardja küsimusele vastuse. Reedel avalikustatud Soome maksuameti andmed näitavad, kes ja kui palju Soomes mullu tulu sai ja palju selle pealt makse maksis. Vardja oli selles edetabelis 144. kohal ja tema kogutuluks arvestati 1 573 245 eurot. Maksudena peaks ta tasuma 754 378. Ajalehe Ilta-Sanomat andmeil on ta üks neist, kellele maksuamet on eelmise aasta eest suure maksunõude esitanud – 747 170 eurot.Vardja tegeleb isolatsioonitöödega ja viibib praegu tööasjus hoopis Uruguays. Ta ei oska neid summasid selgitada. “Ei oska kuidagi kommenteerida hetkel, millest võib olla tekkinud selline viga. On saabunud nädalavahetus ja ametlikud bürood Soomes on suletud,” ütles ta ja lubas, et tegeleb asjaga järgmisel nädalal edasi.
    Detailid on maksusaladus. Kas või kuidas selline viga võis tekkida, Soome maksuamet selgitada ei saa. Maksuameti peajuristi Matti Merisalo sõnul avaldab amet 1. novembril andmed isiku maksustatava tulu kogumäära ja määratud maksude kogumäära kohta, aga ülejäänu on maksusaladus.Vigu eestlaste tulude arvestamisel on Soome maksuamet varemgi läbi lasknud. 2010. aasta novembris, kui said avalikuks 2009. aasta andmed, leidis ennast tulude tabelis teisel kohal eestlane Toivo Hallikivi, kes olevat teeninud 12,3 miljonit eurot. Selle pealt pidanuks ta maksudena tasuma 3,5 miljonit eurot. Selline tulu arvestati talle selle tõttu, et mees tegeles nn daytrading’uga ehk kauples Soome börsifirmade aktsiatega, proovides päevastest kõikumistest tulu saada. Eesti Ekspressile ütles Hallikivi toona, et lõpetas tegelikult 2009. aasta miinusega.
    Soome pidas rahvuslikku kadeduspäeva
    Soome rahvuslik “kadeduspäev” ehk 1. november, mil maksuamet avalikustab maksustatava palga- ja kapitali­tulu, annab mitmekülgset infot ühiskonnas toimuva kohta. Näiteks saab järele vaadata, millised firmad on maksumaksjana täitnud Nokiast jäänud tühiku – parimatel päevadel langes Nokia arvele üle 20% firmadelt riigile laekunud maksutulust. Saab aimu, kas suuri koondamisi läbi viinud firmades on kärpekäärid puudutanud ka tippjuhte, kas peaministri palk on piiriks riigifirmade juhtidele palga määramisel või kas ettevõtte tulumaksu langetamisest läinud aastal on samavõrra vähenenud ka maksutulud.Kinnitust leiab, et palgatööga on raske rikkaks saada – palk on maksustatud progresseeruvalt, kapitalitulul on kõrgeim määr 32%, hoolimata tulu suurusest.Nii on võimalik, et õpetaja ja aktiivselt uusi firmasid asutanud ettevõtja on maksustatud sama määraga, ehkki tulud erinevad mitu korda – toob välja Helsingin Sanomat, mis koos muu Soome meediaga reedel palehigis maksuandmeid läbi hekseldas.Edetabeli tipus oli mullu esimest korda naine, Leena Niemistö, kes müüs oma osaluse terviseteenuste firmas Dextra.Palgatulu edetabelit juhtis 3,5 miljoni euroga korduvalt Soome parimaks firmajuhiks tituleeritud Matti Alahuhta, liftitootja Kone tegevjuht. Mees on palka väärt – viie aastaga on firma aktsia hind kerkinud 272% ja sügisel makstakse erakorralist dividendi.Valdavalt saab üle miljoni ­euro palka 50–60aastane mees. Esimene naine on 15. kohal – ameeriklanna Kris Muller ­audiitorfirmast Pricewater­house­Coopers.Mobiilimänguga Angry Birds maailmas läbi löönud Rovio juhatuse esimees Kaj Hed on esikolmikus  2,8 miljoni euroga.
    Nokia juhid tipust läinud. Aastaid Soome palgatabeli tipus trooninud Nokia tippjuhid jäid mullu tipust kaugele, kuid teenisid hästi hoolimata firma suurtest kahjumitest ja koondamistest. Nokia ajutine tegevjuht Risto Siilasmaa sai palgatulu 555 856 eurot. Mullu Nokiast lahkunud Jorma Ollila palgatulu küündis napilt üle miljoni euro.Head palka said ka teised suuri koondamisi teinud firmade juhid. Tieto Kimmo Alkio palgatulu oli 592 890 eurot. Kesko Matti Halmesmäki teenis üle 2,1 miljoni ja Cargoteci Mikael Mäkinen üle miljoni euro.Ka meediabosside palga­tulust ei paista ala probleemid. Rahvusringhäälingu YLE juht Lauri Kivinen  teenis 346 000 ­eurot, päevalehe Helsingin Sanomat vastutav peatoimetaja Kaius Niemi 136 000 eurot ja Kauppalehti peatoimetaja Arno Ahosniemi 107 000 eurot.Hästi teenivad ka renditööjõu vahendajad. Soome suurima ja ka Eestis tegutseva Barona juht Markus Oksa teenis mullu 111 439 eurot.Firmadest olid suurimad maksumaksjad Nordea pank ja Saksa kontsern Bayer. Viimane tasub maksud kõrgest määrast hoolimata Soomes, kuna saab suurt tulu just Soomes arendatud toodetest.Samas Nokia Solutions and Networks mullu Soomes ettevõtte tulumaksu ei maksnud.Suurimate maksumaksjate hulgas pole veel ei Roviot ega Supercelli, mängutootjad, millele pannakse suuri lootusi. Küll aga võib kopsakat maksutulu loota jaapanlastega supertehingu teinud Supercellilt tuleval aastal.
    Milleks see kõik? Tulude avalikustamisega kerkis Soomeski jälle küsimus, milleks sorida inimeste rahakotis. Pooltargument on, et nii on suurem selgus, kuidas ühiskonnas tulud jagunevad ja milline on dünaamika. Samuti paistab välja, kui  mõni poliitik on ootamatult järsku rikastunud või suure kahjumiga firma juht teeninud suurt tulu.Pingerea esimese 3000 inimese koondtuludest moodustasid kapitalitulud 61%, mis viitab tulude ebaühtlasele jaotumisele.Samas on pilt poolik, kuna avalikustatakse vaid maksustatav palga- ja kapitalitulu. Ei paista valdusfirmadesse suunatud varad ja dividendid, mis Soomes on vaid osaliselt maksustatud.Küsitakse, miks on vara omamine maksustatud madalama määraga kui palgatöö. Ja põhjendatakse – sellisel varal on kergem riigist pageda, nii ei saa liiga kõrgelt maksustada. Suure kapitalitulu saaja loob töökohti ka teistele ja väärib riski eest tasu.Soome suurima tulu saajate tulud mullu kahanesid – tuhat esimest said kokku 1,2 mld eurot, mida oli 33% vähem kui 2011. aastal. Vähenes peamiselt kapitalitulu, mis viitab, et firmade ostu-müüki oli vähem. Numbrid on võrreldavad kriisiaastaga 2009.Maksuinfo tabelist saab teada sedagi, et Soome presidentidest sai mullu suurimat tulu Mauno Koivisto, et suurima palgatuluga Soome kirjanik on Jari Tervo 313 000 euroga (Sofi Oksaneni palgatulu oli mullu 53 000 eurot), et pokkerimängijad on tuluedetabelist kadunud ning et muumid on kirjanik Tove Janssoni vennatütrele jätkuvalt heaks rahaveskiks.
     
    Ülevaade
    Soomes enim teenivad eestlased
    Äripäev otsis Soome maksuameti avaldatud andmetest Eestiga seotud inimesi. Loetelus on välja toodud maksustatav tulu aastas. Näiteks dividenditulu siit ei paista, sest see võib olla maksustatud kas osaliselt või olla maksuvaba.
    Ain Vardja – 1 573 245 € (maksu­koormus 48%) – tänavu kevadel asutatud isolatsioonitöid tegeva firma Almighty Insulation OÜ omanik 33% ulatuses.Gennadi Ivanov – 597 120 € (maksukoormus 36%)Jan Peter Ingman – 434 376 € (maksukoormus 38%) – Ingmanite perefirma Ingman Group ostis tänavu osaluse Hagari pagaritööstuses, mille nõukogu juhib Peter Ingman.Hillar Luga – 356 752 € (maksukoormus 45%). Helsingis töötav ortopeed.Raido Sotnik – 319 857 € (maksukoormus 53%). Seotud 2011. aastal asutatud ehitusfirmaga Finbuilding Group.Hannes Amjärv – 279 021 € (maksukoormus 47%). Anestesioloog Helsingis.Anne Mere – 249 489 € (maksukoormus 47%). HKScani kontserni turundusjuht.Fred Lepik – 226 562 € (maksukoormus 31%)Ivar Lepik – 226 562 € (maksukoormus 31%). Ehitusettevõtjad, kes müüsid eelmisel aastal maha firma Fimcon Oy ja jätkasid ettevõttes juhtidena.Allan Maamets – 219 669 € (maksukoormus 46%). Perearst Helsingis.Peeter Alas – 215 008 € (maksukoormus 48%). Uroloog Põhja-Soomes.Maire Kask – 211 982 € (maksukoormus 45 %). Lastearst Salos ja Turus.Aare Mehik – 190 918 € (maksukoormus 45%). Uroloog Oulus.Mart Lehepuu – 170 508 € (maksukoormus 44 %). Ortopeed Kotkas.
     
    Tasub teada
    Anne Mere teenis mullu 250 000 eurot
    Soome toiduainekontserni HKScan turundusjuhi Anne Mere mullune teenistus oli Soome maksumaksjate edetabeli järgi 249 489 eurot.Mere on HKScani turundusjuht alates tänavu augustist. Enne seda, alates eelmise aasta veebruarist, juhtis ta HKScani äritegevust Soomes ja Baltimaades, veel varem samasse kontserni kuuluvat Rakvere Lihakombinaati. Eesti ettevõtetest kuulub HKScani kontserni veel AS Tallegg.
     
    Tasub teada
    Ametiühingujuht võib ministrit edestada
    Tippametnikudpeaminister Jyrki Katainen, palgatulu 185 217, kapitalitulu­ 1153keskpanga juht Erkki Liikanen, palgatulu 270 181, kapitalitulu 3969 (maksustamisprotsent 47%)rahandusminister Jutta Urpilainen, palgatulu 145 759Soome presidendi palk on maksuvaba
    ParlamentSoome parlamendisaadiku palk on 6335 eurot kuus, üle 12 aasta saadikuks olnul 6811 eurot pluss lisatasud komisjonide juhtimise eest ja kuluhüvitised, mis on maksuvabad.Keskmiselt on parlamendisaadiku palgatulu alla 100 000 euro, kuid mitmed saadikud saavad ka muud palgatulu. Paljud saavad kapitalitulu.eurovolinik Olli Rehn Soomes palgatulu ei saanud, küll aga kapitalitulu 36 384 eurot.
    Riigi(või riigi osalusega) firmade juhidRiigifirmade juhtidest sai kõrgeimat palgatulu energiafirma Fortumi juht Tapio Kuula, palk 1,8 miljonit (see jääb siiski kaugele endise juhi Mikael Liliuse 2006. aastal palgatuluna teenitud 11 miljonist eurost)Suurima palgatõusu (37%) sai mullu tänu suurele boonusele riigile kuuluva alkoholifirma Altia juht Antti Pankakoski, palgatulu 666 879Riikliku raudteefirma VR Groupi juht Aro Esko Mikael sai mullu palgatulu 560 935Riikliku ekspordikrediidi asutuse­ Finnvera juht Pauli Heikkilä, palgatulu 287 522Riigi osalusega lennufirma Finnairi­ tänaseks eksjuht Mika Vehviläinen sai mullu palgatulu 782 575Riigi osalusega elektrivõrgu­ettevõtte­ Fingrid juht Jukka Ruusunen, palgatulu 277 591Riigi osalusega gaasikompanii Gasumn OY juht Antero Jännes­, palgatulu 505 153
    KeskorganisatsioonidTeenistujate ametiühingu STTK juht Mikko Mäenpää, palgatulu­ 216 806Soome ametiühingute keskliidu­ SAK juht Lauri Lyly, palgatulu­ 173 556Tööandjate keskliidu EK juht Mikko Pukkinen (vallandati mullu nov), palgatulu 347 113
    Suurimad maksu­maksjad firmad
    mln eurot1. Nordea 117,72. Bayer OY 111,83. Fortum 83,04. UPM Kymmene 82,05. ABB 67,9....8. Kesko 60,29. Elisa 56,412. Kone OY 25,928. Rovio Entertainment OY 17,3
    Maksumuutused läinud aastal
    Kapitalitulu maks tõusis mullu 28 protsendilt 30%-le ning 50 000 piirist suurem tulu on maksustatud 32%gaEttevõtte tulumaksu määr alanes 26%-lt 24,5%-le, tulevast aastast alaneb 20%-le
    Allikas: Helsingin Sanomat, Verokone
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Reedel tehti kõige enam tehinguid Tallinna börsil
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.