18. november 2013 kell 21:00

Kas dollaripullid peavad pettuma?

Dollariindeks jätkab sel nädalal tõenäoliselt langust, sest ootused Föderaalreservi võlakirjade ostmise vähendamise suhtes on väikesed, selgus CNBC viimasest küsitlusest, mis tehti valuutakauplejate, analüütikute ja strateegide hulgas.

Ben Bernanke, kelle ametiaeg keskpanga juhi kohal lõpeb järgmise aasta 31. jaanuaril, jätkab tõenäoliselt praegust 85 miljardi dollarilist võlakirjade kuukaupa ostmise programmi, sest maailma suurima majanduse olukord pole veel nii tugev, nagu Föderaalreserv seda sooviks. USA keskpank on seadnud eesmärgiks langetada töötuse määr 6,5 protsendile. Oktoobris kerkis see 7,2 protsendilt 7,3 protsendile.

“Turud on mõelnud detsembri võlakirjade ostmise vähendamise peale, kuid ma arvan, et see lükatakse märtsisse,” ütles Sydneys asuva National Australia Banki valuutastrateeg Emma Lawson. “Föderaalreservi juhil on võimalus muuta töötuse määra künnist. Kui ta liigutab selle 5,5 protsendini, võib see tähendada, et need, kellel on USA dollari pikk positsioon, võivad dollarit hoopis müüma hakata.”

Panused dollari tõusule on kasvanud. Reutersi andmetel omasid suured riskifondid ja rahvusvahelised rahaturu spekulandid USA dollaris 14,46 miljardi dollarit pikki positsioone. Võrreldes 5. novembriga, on see nädala ajaga 7,44 miljardit dollarit rohkem. Nende andmete järgi panustatakse dollari tõusule kõige rohkem pärast 10. septembrit, kui pikki positsioone oli dollaris 22 miljardit dollarit.

CNBC kõige viimase küsitluse järgi usub 23 vastanust 11 ehk 48 protsenti, et USA dollar langeb sel nädalal. UBSi strateeg Mansoor Mohi-uddin ütles CNBC-le, et oktoobri protokoll toob selgust. “Oktoobri protokoll annab rohkem vihjeid selle kohta, kas poliitikakujundajad on nõus võlakirjade ostmise programmi vähendama nii vara kui 17.–18. detsembri kohtumisel,” ütles Mohi-uddin. “Kui on pessimistlik konsensus, eeldame, et oodatakse vähemalt kohtumist 18.–19. märtsil või hiljem.” Föderaalreserv avaldab 29.–30. oktoobri kohtumise protokolli selle nädala kolmapäeval.

Hetkel kuum