• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas kasumivõtt jääb seekord tõesti ära?

  Tänavu on aktsiaturud teinud kena tõusu. Tekib küsimus – kas võetakse kasumit või usutakse tõusu jätkumist?

  USA aktsiaindeksid teevad kõigi aegade kõrgemaid tasemeid, Jaapani aktsiaturg on kõrgeimal tasemel 2007. aastast, Euroopa aktsiad tõusevad juba kolmandat kuud jutti. Kvartalitulemuste avaldamise hooaeg on lõpule jõudmas. Mida teevad investorid edasi? Mõnelegi võib tunduda ahvatlev mõte võtta osa kasumeid aktsiatest välja, kuid samavõrd kaalukas on seda mitte teha, kui usutakse tõusu jätkumist. Keeruline otsustada.
  “Investorid panustavad ikka aktsiate tõusmisele,” ütles Coutts & Co. üleilmse aktsia­strateegia juht James Butterfill Bloombergile. “Turu meelestatus aina paraneb, kuna inimesed ootavad ­Euroopa ettevõtete tulemustest rohkem. Suhtarvude näidud jätkavad tõusu ja kui te olete seni aasta jooksul teeninud börsil üsna kenakesti, võite mõelda, kas peaks võtma kasumeid.”
  Laiapõhjaline Euroopa ettevõtete aktsiatest koosnev Euro Stoxx 600 indeks läheb novembris senise 0,9% tõusuga vastu üheksandale tõusu­kuule sel aastal. 2013. aastal on see börsibaromeeter tõusnud 16%. Üleeile oli prognoositud kasumite põhine aktsiaturu hinna-kasumi suhte (P/E) näit 15,2 ehk kõrgeim alates 2009. aasta lõpust.
  Patt mitte rahul olla. Aktsiaturu selle aasta europõhine tootlus on väga hea, kui just ei ole investeeritud arenevatele turgudele. USA S&P 500 indeksi tänavune tõus on eurodes 23%, Nasdaqil koguni 30%. Jaapani börs on tõusnud 24,5%, Suurbritannia 12,9%, Prantsusmaa 18%, Saksamaa 23,2%, Rootsi 19%, Eesti 14,5%. Ettevaatava kasumiootuse põhised P/E näidud ei ole veel midagi väga hullu. Euroopa suurematel turgudel on see 13–14, Itaalias ja Hispaanias 17, Šveitsis 16. USA on S&P 500 indeksiga 16, Nasdaq 21.
  Kallimalt on suhtarvult hinnatud ka Jaapani aktsiaturg – 20. Eesti näiduks on Bloomberg arvestanud 11, kui see on korrektselt arvutatud. Osi Eesti aktsiaid ei analüüsita juba mõnda aega, kuid Bloombergis on need analüütikute soovitustena arvel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Keskerakonna valimisöine galerii: absoluutne enamus libises käest
Keskerakond oli südaöise seisuga absoluutset enamust Tallinna 79-liikmelises volikogus kaotamas, ehkki Mihhail Kõlvart tegi isikliku rekordi 27737 häälega.
Keskerakond oli südaöise seisuga absoluutset enamust Tallinna 79-liikmelises volikogus kaotamas, ehkki Mihhail Kõlvart tegi isikliku rekordi 27737 häälega.
Puidutööstuse TOP: nõudluse metsik tõus tekitas ka tootjatele probleeme Reastatud 112 edukaimat firmat!
Puidutööstuse TOPi võitja, Pärnumaal teguseva Ecobirch AS juhataja Gert Rahneli sõnul tekitas tooraine suur nõudluse kasv paljudele puitmaterjalide tootjatele raskusi. Ecobirch sai nõudluse järsu kasvuga hästi hakkama, märkis Rahnel.
Puidutööstuse TOPi võitja, Pärnumaal teguseva Ecobirch AS juhataja Gert Rahneli sõnul tekitas tooraine suur nõudluse kasv paljudele puitmaterjalide tootjatele raskusi. Ecobirch sai nõudluse järsu kasvuga hästi hakkama, märkis Rahnel.