Börs: Suurim langus pärast novembrit

Fredy-Edwin Esse, California 13. jaanuar 2014, 23:14

Ühendriikide aktsiaturud olid täna selgelt punased ning Standard & Poor's 500 indeks tegi läbi suurima kukkumise viimase kahe kuu jooksul. Rekordkõrguste juures on investoritel tekkinud mure valuatsioonide pärast.

S&P 500 on seni selle aastaga kaotanud 1,6% ja seda vaatamata läinudnädalasele 0,6% tõusule. Läinud aastal rallis indeks koguni 30%, tehes parima aastase ralli pärast 1997.

Läinud nädala lõpus märkisid Goldman Sachsi analüütikud, et S&P 500 valuatsioon on kõrge ükskõik millise näitaja järgi. Analüütikute sõnul on kasumi-hinna (P/E) suhte paranemist raske saavutada.

USA peamine aktsiaindeks kaupleb hetkel 15,4kordselt prognoositud kasumitest, mis selgelt ületab viimase viie aasta keskmist ehk 14,1. Bloombergi andmeil lõpetas indeks 2013. aasta kõrgeima valuatsiooniga pärast 2009. aasta lõppu.

Samal ajal on käimas tulemuste avalikustamise hooaeg ja kuigi täna midagi erakordset ei toimunud, siis nädal on pungil tulemustest. Järgneva nelja päevaga kuuleme JPMorgan Chase'i, Bank of America, Goldman Sachsi ning Citigroupi tulemustest.

Seni prognoosivad Bloombergi küsitletud analüütikud, et neljandas kvartalis kasvas indeksisse kuuluvate firmade kasum aastases võrdluses 4,9% ning käive kõigest 1,8%.

Aktsiaturgude langusele aitas täna kaasa Föderaalreservi Atlanta panga president Dennis Lockhart, kelle sõnul on majandus praegu kindlal alusel ja tema toetab stiimulite jätkuvat kahandamist.

Fedi järgmine koosolek toimub 28-29 jaanuar. Läinud kuul teatas keskpank, et tõmbab koomale enda igakuiseid võlakirja oste 10 miljardi dollari võrra tänu paranenud tööturule.

Ettevõtete rindel kaotas läinud nädalal mitmete analüütikute alanduste tõttu Twitter 17%. Tänasega lisas mikroblogikeskkonna aktsia aga 1,4% tänu Goldman Sachsi analüütikule, kes tõstis firma aktsia hinnasihi 65 dollarini.

Kõik 10 S&P 500 indeksi sektorit olid täna punases. Indeks kaotas päeva lõpuks 1,27% ning sulgus 1818,94 punktil. Nasdaqi komposiitindeks kaotas tänasega 1,47%, sulgudes 41113,30 punktil. Dow Jonesi tööstuskeskmine läks õhtule 16 257 punktil ehk 1,09% miinuses.

Kuld on viimase kahe kauplemispäevaga suutnud kenakese tõusu teha. Tänasega kallines Comexis veebruarikuise tellimuse hind 0,54% ning maksis 1253,60 dollarit untsi kohta. Nafta odavnes samal ajal 1,22% ning maksis 91,62 dollarit barreli kohta.

Euro on jäänud 1,36 dollari ümber kõikuma. Tänasega tuli 0,07% langust ning ühisvaluuta võrdus 1,3671 dollariga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. January 2014, 23:14
Otsi:

Ava täpsem otsing