FI: Swedil polnud õigus

20. jaanuar 2014, 12:56

Swedbank väitis, et investeerimishoius on arvelduskonto riskivaba alternatiiv, kuid finantsinspektsioon nii ei arva.

Swedbank väitis oma 17. jaanuari pressiteates "Teadlik hoiustamine teenis mullu häid intresse", et investeerimishoiuse puhul on tegemist sisuliselt arvelduskonto riskivaba alternatiiviga. Finantsinspektsioon juhib oma tänases pressiteates tähelepanu, et see ei ole nii.

Investeerimishoiusega võib, kuid ei pruugi teenida tähtajalise hoiusega võrreldes kõrgemat intressi. Investeerimishoius võib ka intressi üldse mitte teenida, selgitab inspektsioon. 

Investeerimishoius on tähtajaline hoius, mille intressimäär sõltub finantsinstrumentide või muu hoiusega seotud vara väärtuse muutusest, vahendab FI pressiteade. Kui investeerimishoiuse alusvara väheneb, siis pank reeglina intressi ei maksa. See tähendab, et klient investeerimishoiuselt mingit tulu ei teeni.

FI selgitab, et riskipreemiaga investeerimishoiuse avamisel maksab klient pangale kõigepealt teenustasuna nn riskipreemia, mille suurus on reeglina 10% hoiustatavast summast. Riskipreemiat pank kliendile üldjuhul tagasi ei maksa. Juhul, kui hoiuselepingu tähtaja lõppemisel ei ületa väljamakstava intressi summa riskipreemiaks makstud summat, tuleb kliendil riskipreemia või osa sellest kahjudesse kanda.

Võrreldes tähtajalise hoiuse katkestamisega võib investeerimishoiuse ennetähtaegne lõpetamine kliendi jaoks väga kahjulikuks osutuda. Kui klient katkestab investeerimishoiuse ennetähtaegselt ja hoiusega seotud alusvara väärtus on katkestamise hetkel algfikseeringust madalam, tuleb hoiusesumma arvelt maksta katkestamistasu. Hetkel avatud hoiustest nähtub, et katkestamistasu jääb vahemikku 0,9% – 12% investeerimishoiuse summast. Riskipreemiaga lepingu puhul on kliendi kahju veel lisaks ka juba makstud riskipreemia.

Erinevalt tähtajalisest hoiusest ei kehti alates 1. jaanuarist 2011 sõlmitud investeerimishoiuse lepingutele tulumaksuvabastus. Finantsjärelevalve soovitab enne mis tahes investeerimishoiusesse raha paigutamist väga tähelepanelikult tutvuda konkreetse teenuse tingimustega. 

Eelmisel nädalal andis Swedbank ülevaate 2013. aastal lõppenud investeerimishoiuste tootlusest, mis näitas panga kinnitusel, et raha säästmisele tavalisel arvelduskontol on ka tulusamaid alternatiive. "Kümnest mullu lõppenud investeerimishoiusest lõpetasid aasta positiivselt kuus, teenides hoiustajale maksimaalselt kuni 40% suurust intressi," kirjutas panga pressiesindaja Mart Siilivask.

Swedbank Marketsi finantsinstrumentide spetsialisti Meelis Maasiku sõnul sõltus investeerimishoiuste erinev tulemus nii varade paigutusest kui sellest, et hoiused olid avatud erinevatel aegadel. „Kuivõrd investeerimishoiuse puhul on tegemist sisuliselt riskivaba alternatiiviga, piisab juba sellest, kui näiteks üks hoius kolmest plussi jääb, et nende kogutootlus ületaks kaugelt iga tavahoiuse intressi, ja jääks ülegi,“ rääkis Maasik Swedbanki pressiteate vahendusel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2014, 10:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing