Börs: Dow andis järele, S&P tõusis

Fredy-Edwin Esse, California 21. jaanuar 2014, 23:27

Nasdaq ja Standard & Poor's 500 olid täna rohelises ning tegid ilusa päeva, samas kui Dow Jonesi tööstuskeskmine liikumas madalamale Johnson & Johnsoni vedamisel.

J&J teenis eelmise aasta neljandas kvartalis puhaskasumina 3,52 miljardit dollarit ehk 1,23 dollarit aktsia kohta. Aasta varem olid vastavad numbrid 2,57 miljardit ja 91 senti.

Firma käive kasvas 2012. aasta 17,56 miljardilt dollarilt läinud aastal 18,36 miljardi dollarini. FactSeti küsitletud analüütikud ootasid 17,98 miljardi dollarilise käibe juures korrigeeritud kasumiks 1,20 dollarit aktsia kohta. J&J korrigeeritud kasum oli 1,24 dollarit aktsia kohta.

J&J teenis eelmine aasta aktsia kohta 5,52 dollarit puhaskasumit ning sel aastal peaks see number jääma 5,75 ja 5,85 dollari vahele. See aga jääb selgelt alla analüütikute prognoositavale 5,86 dollarile.

"Lähitulevikus on jätkuv kasumite kasv eriti oluline," kommenteeris Bloombergile Boston Advisorsi fondijuht James W. Gaul, kelle firma haldab 2,5 miljardit dollarit. "Aktsiad ei ole enam odavad, võib-olla isegi mitte õiglase hinnaga praegusel ajahetkel. Samas on investorite meelestatus üsna positiivne. Me vajame häid uudiseid, et asi jooksma saada."

Bloombergi andmeil eelmise aasta kaks edukaimat riskifondijuhti Jeff Almar ja John Paulson prognoosivad aktsiaralli jätkumist ka 2014. aastal, mis viiks pullituru kuuendasse aastasse. Nad on vaid osa rahajuhte, kes usuvad, et USA majandus on juba piisavalt tugev, et vastu seista Föderaalreservi stiimulite vähenemisele.

Tulemuste hooaeg on antud hetkel täiega hooga käimas ning seni S&P 500 liikmetest on 61 teatanud tulemustest, kellest 67% on löönud kasumiprognoose ning 67% on ületanud ka käibeprognoose.

Tööstussektorit vedas täna Alcoa, kes sai JPMorgan Chase'i analüütikult positiivse analüüsi. JPMorgani analüütik Michael Gambardella sõnul on füüsilise alumiiniumi turul pakkumine muutumas üha kitsamaks ning regionaalsed marginaalid on läinud järjest üles.

Suurpanga analüütik tõstis Alcoa aktsia hinnasihi 9 dollari pealt 15 dollarini ning muutis neutraalse soovituse ostusoovituseks. Alcoa aktsia rallis päeva lõpuks ligi 7%.

J&J vedamisel oli Dow täna miinuses. 30 liikmega indeks kukkus 0,27%, 16 414,44 punktini.S&P 500 kerkis 0,28% ning sulgus 1843,80 punktil, mis on kõigi aegade kolmas kõrgeim sulgemistase.

Nasdaqi komposiitindeks läks täna Apple'i ja Google'i vedamisel ülesmäge, saavutades selle aasta kõrgeima sulgemistaseme ning olles viimati nii kõrgel 2000. aasta 1. septembril. Indeks kerkis tänasega 0,67%, 4225,76 punktini.

Nafta hind liikus täna üles poole pärast Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) positiivset väljavaadet ning Hiina keskpanga avaldust. Must kuld kerkis New Yorgi kaubabörsil 1% võrra, makstes 94,88 dollarit barrelist.

Globaalne naftanõudlus kasvab 2014. aastal 1,3 miljoni barreli võrra päevas 92,5 miljoni barrelini päevas, teatas IEA oma igakuises raportis, vahendab MarketWatch. Mullu kasvas toornafta tarbimine 1,2 miljoni barreli võrra päevas.

Agentuuri sõnul toetab nõudluse kasvu globaalmajanduse tugevnemine aasta edenedes. Lisaks hoiatati, et Ühendriikide naftatootmine võib joosta vastu seina tulevatel aastatel, kui riik jätkan enda ekspordipiirangutega.

Lisaks aitas täna Hiina keskpank, kes pumpas rahaturgudele 43 miljardit dollarit läbi tagasiostuprogrammide. Pank loodab sellega rahuldada sularaha nõudlus enne Hiina uusaasta algust ning vähendada mure krediidi puudujäägist. Hiina on USA järel maailma suuruselt teine naftatarbija.

Kulla veebruarikuise tellimuse futuuri hind kallines tänasega 0,07%, makstes 1241,10 dollarit untsi kohta. Euro lisas samal ajal dollari vastu samuti 0,07% ja võrdus 1,3563 dollariga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2014, 23:27
Otsi:

Ava täpsem otsing