Kas Microsoft võib taganeda Nokia tehingust?

24. jaanuar 2014, 00:00

Nokia aktsia langes eile ettevõtte IV kvartali tulemuste avaldamise järel 7%. Enne tulemuste avaldamist oli aktsia tõusnud 1,5%. Aktsia on alates möödunud aasta septembrikuist Microsofti tehingut kõvasti rallinud, kuid nüüd on tekkinud küsitavusi, kui heaks Microsoft seda tehingut peab ning kas tehingule saadakse eri maade regulaatorite heakskiit.

Pikka aega Nokia aktsionäride ridadesse kuulunud, kuid möödunud aasta novembri keskel kõik aktsiad maha müünud väikeinvestor Rene ­Ilves spekuleerib, et halvima stsenaariumi korral võib Microsoft Nokia ülevõtmisest taganeda.

“Eile avaldatud Nokia majandustulemused ületasid küll kasumi poolest analüütikute ­ootusi, kuid raportis on mitu murelikuks tegevat asja­olu,” ütles Ilves. “Nokia võrguüksuse müügi­tulu jätkas kiiret vähenemist. Nominaalselt langes see aastaga 22%, lõpetatud äritegevusi mitte arvestades oli langus 15%, mis on ikkagi väga kiire langus.”

Nokia ootab kaardiüksuselt 2014. aastal marginaalide langust.

Negatiivne. Üksus polnud ka enne märkimisväärselt kasumis, täiendav miinus on selgelt negatiivne.

“Analüütikute suurimad ootused on seotud Nokia intellektuaalomandi üksusega, kuid raportis Nokia sisuliselt põrmustab need ootused, prognoosides müügitulu kasvuks ­ainult 100 miljonit eurot,” lausus Ilves. “Analüütikud on teinud miljarditesse ulatuvaid prognoose.”

Raporti kõige negatiivsem osa on seotud Microsoftile müüdud telefonitootmisüksusega. “Nokia ei julge aruandes isegi välja tuua, mitu miljonit telefoni müüdi,” jätkas Ilves. Ta nentis, et segastest ääremärkustest võib ainult aimu saada, et müük vähenes ja üksus oli korralikult kahjumis. “Kõige halvem on asja juures see, et üksuse müük Microsoftile pole veel lõplikult lukku pandud. Microsoftil on võimalik veel tehing peatada, makstes Nokiale 750 miljonit dollarit  ehk 550 miljonit eurot kompensatsiooni. Arvestades üksuse kiiret allakäiku tundub see peenraha,” lausus Ilves.

Tehing. Microsoft teatas 2013. aasta septembri alguses, et ostab Nokia telefonitootmisüksuse 5,44 miljardi euro eest. Tehingu lõpetamise ajaks on välja toodud 2014. aasta esimene kvartal.

Kas Microsoft võib nüüd tehingust taganeda? Ehk ei anna mõne maa (näiteks Hiina) regulaator tehingule heakskiitu? Nokia pressiesindaja vastas, et nad ei kommenteeri turujutte ja spekulatsioone.

“On tavapärane, et üleilmse ulatusega tehingutel on vaja saada eri maades regulaatorite heakskiit,” teatas Nokia pressiesindaja. “Nokia on rahul, et 2/3 regulaatoritelt on heakskiit juba saadud – näiteks Euroopa Komisjonilt,  Brasiilialt, Kanadalt, Indialt, Iisraelilt, Mehhikolt, Venemaalt, Serbialt, Türgilt, Ukrainalt ja USA-lt. Heakskiit on vaja saada veel vaid neljalt regulaatorilt ja me usume, et saame need esimeses kvartalis,” kommenteeris Nokia.

Nokia, kes on müümas oma mobiiltelefonide üksust Microsoftile, teatas neljanda kvartali kahjumist ajal, mil võrguseadmete üksuse käive vähenes, vahendas Bloomberg.

Kvartali puhaskahjumiks tuli 25 mln eurot, võrreldes 2012. aasta neljanda kvartali 193 mln eurose puhaskasumiga. Käive vähenes 21%, 3,48 miljardile eurole. Numbrites ei sisaldu mobiil­telefoniüksuse tulemused.

Nokia hoiatas, et võrguseadmete üksuse kasumi­marginaal tõmbub koomale.

Tulemus. Nokia Solutions ja Networksi üksuse (NSN) käive vähenes 22%, 3,1 miljardile eurole. Credit Suisse’i analüütik Kulbinder Garcha ­ootas 3,01 miljardi eurost käivet. Nokia prognoosis, et kvartali korrigeeritud ärikasumi prognoosiks on võrguüksuses 5% käibest, pluss-miinus 4 protsendipunkti. Nordea panga analüütik Sari Sarkamies ootab 7,6% marginaali. Neljandas kvartalis oli osade kuludeta marginaal 11,2%. Garcha ­ootas 12,7% marginaali.

Nokia keskendub mobiiltelefonide üksuse müügi järel, mis ei ole veel päris lõpule jõudnud, võrguseadmetele.

Nokiale valmistab aga peavalu mobiiltelefonioperaatorite võrguseadmetele kulutuste piiramine, mis mõjutab käibeid.

Ka suuremate rivaalide Huawei Technologiesi ja Ericssoni konkurents ei rõõmusta. Nokia on võrguseadmete üksuses koondanud üle 21 000 töötaja. Mullu võttis ettevõte täielikult üle Siemensiga ühisfirmas Siemensi osaluse.

Nokia presentatsioonislaidid investoritele olid seekord väga kleenukesed. Vaid kaheksast slaidist koosev esitlus sisaldas sisulist infot vaid neljal slaidil, kusjuures müüdud telefonide arvu ei ole isegi välja toodud, nagu ka keskmist müügihinda. Vanasti olid Nokia presentatsioonislaidid investoritele oluliselt sisukamad.

Lisaks otsib Nokia praeguse ajutise juhi asemele uut juhatuse esimeest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. January 2014, 19:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing