Päev börsil: Aasia börside langus süvenes

Romet Kreek 27. jaanuar 2014, 09:32

Aasia aktsiad langesid täna, süvendades suurimat langust alates juunist, kuna kardetakse maailma majanduskasvu pärast. Investorid on müümas riskivarasid.

Aasia arenevate maade valuutad on langenud ning investoritele meenunud, et jeen on turvavaluuta. Jeeni tugevnemine on mõjunud halvasti Jaapani eksportööride aktsiatele, kuid ka laiemalt sealsele aktsiaturule.

Sony aktsia kukkus täna 3%. India käibelt suurima autotootja Tata Motorsi aktsia langes 4,7%. Ettevõtte India tegevjuht Karl Slym suri Bangkokis segastel asjaoludel, kukkudes alla Shangri-La hotellist.

MSCI Aasia aktsiaindeks langes 2,1%, 134,79 punktile. See on indeksile järjest neljas nädalane langus, mis on viinud indeksi madalamale tasemele alates 6. septembrist. 24. jaanuaril tegid maailma aktsiad suurima kukkumise alates juunist, kuna arenevate turgude valuutade müük pani investoreid otsima turvasadamaid.

Jaapani aktsiaturg langes täna 2,5%. Suurema, 2,8% kukkumise on teinud Indoneesia aktsiaturg. Napilt alla 2% on täna langenud ka Hongkongi ja Tai aktsiaindeks. Teiste indeksite kaotused on tagasihoidlikumad, kuid erandiks on Laose aktsiaturg, mis on täna tõusnud 3%.

„Üleilmsete aktsiainvestorite optimism on löönud kõikuma,“ ütles Saison varahalduse Tokios töötav portfellihaldur Tetsuo Seshimo Bloombergile. „Turud kaotavad tõusuhoogu.“

„Turul on reaalsed muretsemispõhjused, kuna turu väärtustasemed on jätkuvalt ülepingutatud,“ ütles IG Melbournes töötav peastrateeg Chris Weston.

Jaapan teatas rekordilisest aasta väliskaubanduspuudujäägist, mis on aastaga peaaegu kahekordistud, kuna imporditi kütust ning jeeni nõrgenemine suurendas impordiarvet. Detsembris kasvas import aastaga 25% ja eksport kasvas 15%.

Euroopa futuurid signaliseerivad aktsiaturu väikeses miinuses avanemist (olenevalt indeksist -0,3 kuni -0,8% Euro Stoxx 50, Suurbritannia FTSE 100 ja Saksa DAX indeksite näol). 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2014, 09:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing