Prantsusmaa kinnisvaraturg kiratseb

Raido Neemre 28. jaanuar 2014, 20:30

Nii nagu Prantsusmaa majandus, kannatas majanduskriisi käes 2013. aastal ka Prantsusmaa kinnisvaraturg. Kõige enam on kannatanud Pariisi kinnisvaraturg, seda nii elamu- kui äripindade osas.

Kinnisvara ettevõtte Century 21 kohaselt langes Prantsusmaal 2013. aastal elamupindade ruutmeetri hind keskmiselt 1,8%. Pariisi äärelinnas langes ruutmeetri hind 2,9% ning kesklinnas kukkusid hinnad peaaegu 4%.

Paljud elanikud on hindade kukkumisest kasu lõiganud ning oma elamud suuremate vastu vahetanud, viies keskmise tehingu hinna 1% võrra kõrgemale ning tehes sellega uue rekordi 396 278 eurot.

Konsultatsioonifirma Cushman & Wakefield andmetel investeeriti Ile-de-France regiooni 2013. aastal 1,1 miljardit eurot ning regioonis toimus 74% kõikidest äripindade kinnisvara tehingutest.

Pariisi südalinnas kukkus kontorite rent 39%. Pariisi eeslinnas oli trend sarnane, kuid seal oli langus 17%. Kontrastina võib välja tuua, et investeeringud kontoriruumidesse kukkusid Prantsusmaal üldiselt 3%.

Justin Curlow AXA Real Estatest selgitas, et see, mida me oleme Prantsusmaal näinud, on põhjustatud aeglasest majanduskasvust ning kehvast majanduskeskkonnast. Tema sõnul vahetavad üürnikud elukohti või äripindu kulutuste ratsionaliseerimiseks.

Curlow usub, et kinisvaraturg elavneb taas järgmise 18 kuu jooksul, samas  La Defense äripiirkonna kinnisvaraturg peaks elavnemise märke näitama juba järgmise kuue kuu jooksul, kuna seal on peagi valmimas uued kontorihooned.

“Me eeldame, et kinnisvaraturg saab taas hoo sisse 2015. aastal,” sõnas Curlow. Eeldatavasti kukuvad kinnisvarahinnad järgmise 12 kuu jooksul veelgi, muutes turu atraktiivsemaks. 2015. aastaks peaks turg olema paika loksunud ning üürihinnad taas tõusma hakanud.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2014, 20:30
Otsi:

Ava täpsem otsing