Riigikohtu esimees: kohtunik on üha enam terapeut

Indrek Kald 14. veebruar 2014, 13:41

Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe sõnul on kohtunik üha enam terapeut.

"Nüüdisaegse menetlusõiguse keskne juhtmõte on kõikvõimalike dealide ehk kokkulepete soodustamine ning kohtuvaidlusele aluse andnud sotsiaalse konflikti reguleerimine. Kohtunik sarnaneb selles kontekstis üha enam pigem õigusalaste eriteadmistega sotsiaaltöötajaga, kelle missioon ei erinegi enam suurt abikaasade suhtetüli harutava pereterapeudi omast," lausus ta Tartus kohtunike täiskogul.

Riigikohtu esimehe sõnul on kohtuvaidlused aja jooksul muutunud üha keerulisemateks, mistõttu nende lahendamine ja tehtud otsustuste juriidiliselt veenev põhjendamine kohtulahendites on üsnagi suuri väljakutseid pakkuv. Üha rohkem liigub rõhuasetus inimeste õiguste kaitsmisele, mitte karistamisele.

Kohtupidamise kvaliteeti ja tõhusust hinnates rõhutas Pikamäe, et kohtuasjade arvu pideva suurenemise kontekstis tuleb astuda samme kiiremaks õigusemõistmiseks, kuid lahendatud kohtuasjade arvule ja menetlusajale keskendudes ei tohi jääda tähelepanuta kohtulahendite sisu ja kvaliteet.

Sama meelt oli ka täiskogul esinenud justiitsminister Hanno Pevkur. "Kohtumenetluste kiirus ja kvaliteet ei pruugi alati koos käia, kuid selle poole tuleks püüelda ja arvestada sealjuures, et kvaliteet ei tohi kannatada," märkis minister ja tõi ühe toimiva lahendusena välja kohtujuristide ametikohtade loomise, mis Harju maakohtu näitel on osutunud edukaks ja millega jätkatakse tänavu ka Tartu kohtutes.

Kohtusüsteemi hetkeseisust ülevaadet andes märkis Priit Pikamäe positiivsena möödunud aastal Euroopa Komisjoni poolt Eesti kohtusüsteemile antud kõrget hinnangut. "Euroopa Liidu liikmesriikide võrdluses asetati Eesti justiitssüsteem samale pulgale Austria kohtusüsteemiga, mida on hinnatud kui ühte Euroopa Liidu kiiremat ja ökonoomsemat," sõnas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. February 2014, 13:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing