Puhkepäev. Raamatute comeback

21. veebruar 2014, 00:00

Kumu kunstimuuseumis avatud Tallinna XVI Graafikatriennaal “Kirjaoskus-kirjaoskamatus” kinnitab raamatu ja paberi taastulemist.

16. korda toimuv Tallinna Graafikatriennaal on meie regiooni üks järjepidevamaid kunstisündmusi alates 1968. aastast. Mõistagi on sellest ajast triennaali nägu oluliselt muutunud. Üle aastakümnete on samaks jäänud aga graafikatriennaali põhipostulaadid: näidata graafika elujõulisust ning rolli kiiresti muutuvas tänapäevas.

Kirjaoskaja on õppija. Triennaal on käsitlenud läbi aastate aktuaalseid teemasid. Seekord uuritakse, mida tähendab kirjaoskus või -oskamatus tänapäeva ühiskonnas. Mitte kunagi varem pole inimesed pidanud läbi filtreerima niivõrd tohutus koguses infot. See tähendab, et lihtsalt lugemisest ja mõistmisest enam ei piisa. Wikipedia ajastul, mil info võtab tuhandeid eri nägusid, peab kirjaoskajal olema kriitilist meelt ning intelligentsust töödelda ja tõlgendada, eraldada mõttetu info mõttekast. Ent seegi pole piisav.

Tsiteerides ameerika kirjanikku ja futuristi Alvin Tofflerit: “21. sajandi kirjaoskamatud pole need, kes ei oska lugeda ja kirjutada, vaid need, kes ei suuda õppida, ümber õppida ja uuesti õppida.”

Fotost video ja raamatuni. Seekordse triennaali põnevaim osa on taani kuraatori Maria Kjaer Themseni kureeritud osa. Themsen on kirjandusteadlase taustaga kuraator ja kunstikriitik. Ta on järginud üht olulist trendi, mis käesoleval näitusel selgelt välja tuleb: noorte kunstnike hulgas on uuele elule tärganud kirg füüsilise materjali vastu.

Suure osa näituse teostest moodustavad kunstnikuraamatud, mis ei ole pandud vitriinidesse eemalt vaatamiseks, vaid laudadele lehitsemiseks. Themsen tahab sellega rõhutada raamatu puutelisust ja materiaalsust võrreldes nn külmade digitaalsete vahenditega.

Peale raamatute on näitusel esindatud loomulikult ka video meie oma Mark Raidpere käe alt. Fotograafiat esindab üks olulisemaid nimesid Jiri Thyn.

Kokku osaleb näitusel oma töödega 51 kunstnikku.

 

Graafika

 • Tallinna XVI Graafikatriennaal

“Kirjaoskus – kirjaoskamatus” Kumu kunstimuuseumis
“Password: Printmaking” Tallinna Kunstihoones
Kumus üleval olev näitus on lahti kuni 1. juunini, Kunstihoones 16. märtsini

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  20. February 2014, 18:21
  Otsi:

  Ava täpsem otsing