Savisaare lõbusõit oli kaugel Tallinna esindamisest

14. märts 2014, 00:00

Tallinn peab kehtestama selge, läbipaistva ja eesmärgipärase strateegia tippjuhtkonna välislähetusteks. Linna esindusfunktsioonide täitmine olgu üheselt mõistetav avalikkusele, ametnikele ja ennekõike poliitikutele endile.

Viimase aja suurim segadus Tallinna esindusfunktsiooni täitmisel on seotud linnapea Edgar Savisaare visiidiga Sotši olümpiamängudele. Veel aasta alul kinnitas linnapea, et ta läheb sinna ennekõike uisuliidu presidendi ja eraisikuna, sest plaanib ka arvukalt erakohtumisi. Reisi järel tuli välja, et ­Savisaare ja tema kaaslase, linnaametnik Jekaterina Fedkina reisikuludele ning välislähetuse päevarahadele on kulunud linnaeelarvest 2384 eurot. Lisaks maksti neile töötasu, mis on selge kinnitus, et visiit pidanuks lähtuma Tallinna linna esindamise funktsioonist.

Vastutustundetu stiil. Linnapea vastutustundetu stiil luua avalikkusele esmalt pettekujutelm eelseisvast reisist kui eravisiidist ning pärast lõbusõitu vormistada see maksumaksja rahastatud komandeeringuks väärib selget hukkamõistu.

On aktsepteeritav, et Tallinna mastaabiga omavalitsus olümpial oma delegatsiooniga esindusfunktsioonis osaleb. Küll aga tuleb sellised visiidid planeerida, kohtumised kavandada linna huvidest lähtuvalt, eelarve ja planeeritavad nõupidamised avalikustada. Reisi järel peab avalikkus saama ülevaate kohtumistel räägitust ja edasistest kokkulepitud sammudest.

Jääb kahetseda, et Tallinn ei moodustanud seekord delegatsiooni avalikult. Kaasamata jäeti ettevõtjad ja ennekõike spordivaldkonna esindajad. Neid, kes linna eestvedamisel olümpiadelegatsioonis osaleda soovinuks ja reisi omalt poolt kaasrahastada võinuks, leidub pealinnas arvukalt.

Süvenev trend. Esindusfunktsiooni läbipaistvusega on Tallinnal probleeme olnud pidevalt ja trend on selgelt süvenev. Kui palju teab avalikkus näiteks linnapea jaanuaris Hanoisse või veebruaris Tel Aivi tehtud kuluka välisvisiidi tulemuslikkusest? Vaid seda, et Hanoi reisikulu ületas kümne tuhande euro piiri. Ning seda olukorras, kus linnal puuduvad eelarves vahendid, et korraldada regulaarselt sotsiaal- ja haridustöötajate kontaktkohtumisi Helsingi ametikaaslastega, tagamaks Soomes töötavate tallinlaste pereliikmetele normaalset toimetulekut.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2014, 19:28

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing