USA väikeettevõtete aktsiad ajuvabalt kallid

25. märts 2014, 00:00

Ajaloo pikim ehk seitse kvartalit järjest kestnud USA väikese turuväärtusega ettevõtetest koosneva Russell 2000 indeksi tõus on muutnud indeksi ohtlikult ülehinnatuks. Nüüd on indeksi väärtustase ehk pangaslängis valuatsioon 26% kõrgem kui keskmine väärtus 1990. aastatel.

Aktsiaindeksi hinna-kasumi suhe ehk P/E on kolmekordne, võrreldes USA suurettevõtete aktsiatest koosneva S&P 500 indeksi näiduga. Väikeettevõtete aktsiate pulliturg algas USAs viis aastat tagasi.

Väikese turuväärtusega aktsiate tõus oli üks põhjus, miks USA keskpanga nõukogu liige ­Daniel Tarullo ütles möödunud kuul, et keskpank peab hea seisma selle eest, et nad ei looks finantsturgudele süsteemset riski.

Kuigi Russell 2000 tõus peegeldab investorite spekulatsiooni, et USA majandus kasvab muust maailmast kiiremini, on ehk investorid ajast ­ette tormanud, arvas Northern Trusti analüütik ­Matthew Peron. “Kõikjal maalitakse väikeettevõtete eduloo pilti,” ütles ta Bloombergile. “See lugu on tegelikult nüansirohkem.”

Meeletu hinnatõus. Tänu aktsiate hinnatõusule on Russell 2000 tootnud Bloombergi andmetel alates 2009. aasta märtsis keskmiselt 30% aastas (suurettevõtetest S&P 500 25%). USAs on väikese turuväärtusega ettevõtete keskmine turuväärtus 1,07 miljardit dollarit.

Muide, Tallinna börsil olevatel ettevõtetel on veel arenemisruumi, et kasvada sellise turuväärtusega ettevõteteks, mille kohta USA finantsturgudel saaks öelda väikeettevõte.

Russell 2000 P/E näit on 49, mis on väga kallis. 2000. aasta börsimulli ajal oli selle indeksi P/E vaid 39. S&P 500 indeksi P/E näit on 17,2, mis on lähedal keskmisele väärtustasemele alates 1937. aastast.

“Puud ei kasva taevasse,” ütles U.S. Bank Wealth Managementi vanemaktsiastrateeg Jim Russell. “Te peaksite muretsema, mis hinda te kasvu eest maksate.”

Jääb vaid üle nõustuda. Kui olete USA väike­ettevõtete aktsiates, siis tuleks ehk võtta osa kasumit välja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. March 2014, 19:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing