Eluasemelaenude portfell kasvas

1321-aripaev 25. märts 2014, 12:17

Eluasemelaenude portfell oli veebruari lõpus 1,2% suurem kui aasta tagasi: ettevõtete ja majapidamiste võetud laenude ja liisingute kogumaht oli veebruaris 14,8 miljardit eurot, mis oli 0,8% suurem kui mullu samal ajal.

Ettevõtted kaasasid selle aasta veebruaris laenuraha 15% rohkem kui aasta tagasi, kommenteeris Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhtivspetsialist Kadri Salumaa. Tema kinnitusel oli pikaajaliste laenude käibe kasv tugevam kui lühiajaliste laenude oma ning üle poole pikaajalistest laenudest läks kinnisvara- ja tööstusettevõtete rahastamiseks.

Eesti Pank teatas, et koos eluasemeturu aktiivsuse suurenemisega on kasvanud ka eluasemelaenude väljastamine. Uusi laenulepinguid sõlmiti veebruaris aastatagusega võrreldes 15% rohkem, kusjuures eluasemelaenude käibe aastakasv küündis 37%ni. Kuivõrd uute laenude maht ületas varasemate laenude tagasimakseid vaid vähesel määral, jäi väljastatud eluasemelaenude mahu kasv mõõdukaks. Eluasemelaenude portfell oli veebruari lõpus 1,2% suurem kui aasta tagasi. Eesti ettevõtete ja majapidamiste võetud laenude ja liisingute kogumaht oli veebruaris 14,8 miljardit eurot, mis oli 0,8% suurem kui mullu samal ajal.

"Laenutegevust on toetanud väikesed intressikulud," selgitas Salumaa. "Enamike laenude baasintressimäär 6 kuu Euribor püsis veebruaris 0,4% ja uute eluasemelaenude keskmine intressimarginaal 2,1% juures. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimarginaal oli 2,7%, mis on sama kui viimase kahe aasta keskmine tase."

Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude maht moodustas veebruari lõpus pankade laenuportfellist alla 2%. "Laenuportfelli kvaliteedi paranedes on pangad jätkanud varasemalt laenukahjumite katteks moodustatud provisjonide vähendamist. Veebruari lõpus katsid provisjonid 75% pikaajalistest viivislaenudest," rääkis Salumaa.

Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiuste mahu aastakasv püsis Eesti Panga teatel veebruaris 8% juures. Kodumaise reaalsektori hoiuste maht kasvas nii ettevõtete kui ka majapidamiste suurenenud hoiuste toel kuuga 128 miljoni euro võrra ning ulatus kuu lõpus 9,3 miljardi euroni. Mitteresidentide hoiused suurenesid veebruaris 20 miljoni euro võrra 2,3 miljardi euroni, mis moodustas pankade hoiuste kogumahust endiselt 20%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. March 2014, 12:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing