Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ministri kohale huvitav ja hea valik

    Ta on päris huvitav ja hea valik selles ametis, ütleb uue valitsuse ettevõtlus- ja väliskaubandusministriks esitatud Anne Sullingu kohta kaastöötaja kunagisest Hansapangast Tiit Nigul.

    Nigul nimetab Sullingut igati sobivaks valikuks, kes võib tuua riigile palju kasu. “Natuke ikka tuli see uudis üllatusena, sest ma ei ole kunagi seostanud teda poliitikaga, aga see tuli positiivse üllatusena,” ütles nüüdne energiakaubandusettevõtte Nordic Power Management juhatuse liige Tiit Nigul.
    Anne Sullinguga tunnevad nad teineteist ajast, mil töötasid koos Hansapangas. Just Nigul oli see, kes soovitas Sullingul 2012. aastal tööle asuda taastuvenergia ettevõttes Nelja Energia. Niguli sõnul on tal Sullinguga koos töötamisest positiivne kogemus.
    “Anne on põhjalik inimene. Taastuvenergeetika sertifikaatide süsteem on suhteliselt detailides kinni ja nõuab tõsist süvenemist. Kui ta midagi ette võtab, siis ta on ikka väga tubli. Tal on väga hea laiem taust ja arusaamine maailmast, kuidas rahvusvahelised asjad toimivad. Selles mõttes on ta päris huvitav ja hea valik selles ametis,” kiitis Nigul.
    Tulevase ministri nõrkusi ei osanud ta välja tuua, öeldes vaid, et ainus oht, mis võib tekkida, on see, et Sullingu motivatsioon tapetakse rünnakute ja pseudoteemadega. “Ma ei tea, kui paks nahk tal on. Meie saime koos töötades hästi hakkama, aga see on hoopis teine maastik,” märkis Nigul. “Ta võiks keskenduda oma tööle, mitte võitlemisele mingisuguste pseudoteemadega, talle tuleks anda natuke rahu toimetada. Vähemalt senise kogemuse põhjal on ta oma asju väga põhjalikult ja tublisti teinud, aga poliitika on kindlasti täiesti uus teema,” tõdes Nigul.
    Tublisid inimesi tuleb riigi juhtimisel ära kasutada. Ettevõtlus- ja väliskaubandusministriks esitatud Anne Sulling on üks väheseid sobivaid inimesi Eestis, keda üldse võiks sellesse ametisse nimetada, leiab tema koostööpartner Hannu Lamp.
    Koos Anne Sullinguga riigi kasutamata saaste­kvooti turustanud ja seeläbi riigile paari aastaga ligi 400 miljonit eurot toonud Hannu Lambi ütlust mööda sobib Sulling ettevõtlus- ja väliskaubandusministriks. “Ta on töökas, tark ja aus,” ütles Lamp. “Meie koostööd silmas pidades on mul temast ainult head rääkida.”
    Lamp tunnistas, et Sullingu ministrikandidaadiks nimetamine tuli kerge üllatusena, kuid samas oli see ka aimatav. “Tublisid inimesi tuleb ikka riigijuhtimisel ära kasutada. Eestis on vähe selliseid inimesi, kelle vahel valida,” ütles ta. Tema sõnul on Sullingul julgust tegutseda ja otsuseid vastu võtta, isegi kui need peaksid konflikte tekitama. Lisaks on Sulling juba pikemalt riigistruktuuris töötanud, mis tähendab, et ta tunneb inimesi ja on valdkonnaga kursis.
    “Loodan, et Sullingul lastakse tema jaoks uuel positsioonil tööd teha ja antakse aega ennast tõestada, ka meedia poolt. Liigne tähelepanu ja kohene kritiseerimine kulutab ära töötegemiseks väärtusliku aja,” ütles Lamp.
    Anne Sulling on 2009. aastast töötanud pea­ministri nõunikuna, enne seda aastatel 2000–2008 Swedbankis. Sullingu tollane kolleeg Swedbankis, praegune LHV juhatuse liige Erkki Raasuke ütles, et tunneb Sullingut varasemast ja tal on temaga vaid head mälestused. Raasuke ei pea asjakohaseks edastada isiklikke hinnanguid meedia kaudu, küll aga soovib ta Sullingule edu. “Loodan, et ta näitab head eeskuju kaasaegsest valitsemisest,” märkis ta.
    Ansip: Sulling on Taavi Rõivase leid. Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei ole tema Anne Sullingu soovitaja. “Ta on Taavi Rõivase enda leid,” märkis ta.
    Ansip lisas, et ametist lahkuva peaministrina ei taha ta uut valitsust ja selle liikmeid kuidagi kommenteerida, ent Sullingut saab ta ainult kiita. “Mina kutsusin ta riigikantseleisse saastekvootidega tegelema ja jäin tema tööga rahule. Oleks patt mitte rahul olla, ta on inimene, kes tõi riigile õhust 400 miljardit eurot,” rääkis Ansip. “Olen talle tehtu eest väga tänulik.”
    Anne Sulling ja tema koostööpartner Hannu Lamp alustasid mõni aasta tagasi riigi kasutamata saastekvootide turustamist, tuues riigile paari aastaga kasu sadu miljardeid eurosid. Ansipi sõnul on Sulling süstemaatiline, põhjalik ja tulemuslik. “Julgen öelda, et kui poleks teda olnud, oleks Eesti saastekvootide müümisega sama kaugel kui enamik Kesk- ja Ida-Euroopa riike,” ütles ta. Ansipi sõnul on Eesti riik Sullingu heast tööst ainult võitnud, näiteks on tänu temale paljud koolimajad ja lasteaiad soojustatud ja Eesti on ainus riik maailmas, kus elektriautode kiirlaadimisvõrgustik katab ära kogu riigi territooriumi.
    Kas ministeeriumide lahutamine on õige või vale, olgu Ansipi sõnul uue peaministri kommenteerida. “Mina tõmban siin kriipsu vahele. Minul on olnud aega asju enda äranägemise järgi korraldada, las nüüd teevad uued inimesed,” ütles ta. “Arvan, et Eestile on väga hea, et uued inimesed saavad võimaluse. Elu läheb edasi.”
    Muutus poliitmaastikul. Asjaolu, et väliskaubandus- ja ettevõtlusministri kohale esitati laiemale avalikkusele tundmatu Sulling, on Joiki omaniku Eva-Maria Õunapuu sõnul kiiduväärt lähenemine.
    “Arvan, et on igal juhul tervitatav, et on uusi nägusid, kes on valitud puhtalt oma oskuste ja teadmiste põhjal, mitte sellepärast, et nad kuhugi erakonda kuuluvad. Mina ainult tervitan sellist lähenemist või muutust Eesti poliitikamaastikul,” ütles lapsepõlvest saadik Sullinguga tuttav Õunapuu.
    Naised tegid koos ka põgusalt äri ligi kümme aastat tagasi, omades ettevõtet Idee & Arendus, mille tegevusala on Itaalia ehete müük. Õunapuu sõnul oli see aga ühekordne projekt ning pigem katsetus enda jaoks põneva hobiga veidi teenida.
    “See oli sellisel ajahetkel, mil me mõlemad otsisime lisaväljundit oma palgatöö kõrvale. Meil ei olnud väga selget nägemust, tegime ühe katsetuse ja näha oligi, et see ei tööta, ja jäi sinnapaika,” kirjeldas Õunapuu. Tema väljus ettevõttest üsna kiiresti, Sulling on siiani ettevõtte omanik.
    Õunapuu märkis, et see ei olnud tõsine äri või ettevõtlus, vaid pigem hobi. “Talle endale need ehted meeldisid ja siis ta pakkus neid ka müüa, aga äriks või ettevõtluseks seda nimetada ei saa,” ütles ta. Sullingu muude tegemiste kõrval ei ole see eriti esiletõstmist väärt, leidis Õunapuu.
    Talle tuli uudis Sullingu ministrikandidatuur ist üllatusena just selles mõttes, et varem ei ole Sulling poliitikas tegev olnud. Teisalt ei kahtle Õunapuu, et Sullingul on ministritööks vajalikud võimed ja oskused.
    “Ta on kindlasti väga hea suhtleja, koostöövalmis, laialdaste huvidega. Tal on erinevate osapoolte ärakuulamisoskus, -võime ja -tahe. Ma arvan, et ta on selline, kes võtab erinevate inimeste nõu kuulda ja seejärel langetab otsuseid,” kirjeldas Õunapuu. Ta ei näe selles probleemi, et Sullingul puudub poliitikakogemus, sest tema hinnangul on kõik sellega kaasnev õpitav. Oluline on, et Sulling on oma erialal tugev.
    “Usun küll, et ta on kindlasti oma võimeid ja oskusi adekvaatselt hinnanud ja ma ei näe põhjust, miks ta ei võiks hakkama saada,” sõnas Õunapuu.
     
    Kes on kes
    Anne Sulling
    Sündinud 12. oktoobril 1976.Peaministri nõunik alates 2009. aasta märtsist. Ta nõustas peaministrit makromajanduse, euro ning CO2-kvoodikaubandusega seotud küsimustes.2005–2006 juhtis rahandusministeeriumis Eesti eurole ülemineku projekti. Enne ning pärast seda 2000–2008 töötas ta Hansapangas ning seejärel OÜs Nelja Energia CO2-kvoodikaubanduse alal. Septembrist 2009 tegeleb ka CO2-kvoodi müügiga Keskkonna Investeeringute Keskuses.Lõpetanud Smith College’i USAs 1997. aastal majanduse erialal ning omandanud magistrikraadi 1999. aastal rahvusvahelises majanduses ja rahanduses Université Parix IX Dauphine’is Prantsusmaal.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.