Kas krediidikriis võib uuesti korduda?

03. aprill 2014, 00:00

Euro tugevnemine ning aktsiaturgude tõus maailmas on tekitamas sarnast hirmu finantsvarade mullide ees, nagu see oli enne 2008. aasta finantskriisi. Kuigi analüütikud otseseid ohte uueks kriisiks ei näe, on sarnased märgid ennast ilmutanud.

“Palju hinnategevust, mida oleme viimase 20 kuu jooksul näinud, peegeldab seda, mida nägime 2005. aasta lõpust kuni 2007. aasta suveni,” ütles BNY Melloni valuuta peastrateeg Simon Derrick CNBC-le.

Derricki sõnul on neli tähtsat näitajat teinud viimase 20 kuu jooksul sarnase korrelatsiooni nagu enne finantskriisi. Euro on tõusnud 1,21 dollarilt 1,37 dollarile, Saksamaa börsiindeks DAX on rallinud 46 protsenti ning erinevus euro ja dollari üheaastase intressimäära vahel on vähenenud.

BNY peastrateegi hoiatus tuleb ajal, kui USA aktsiaindeks S&P 500 kerkis teisipäeval rekordkõrgele ning eile tõusid ühe kuu tippu Londoni börsiindeks FTSE 100 ja Saksamaa börs DAX. Ka arenevad turud on pärast langust leidnud uut hingamist. MSCI arenevate turgude indeks on alates veebruarist tõusnud 7%.

Tähtis on see, mida Euroopa Keskpank teeb. JPMorgani varahalduse strateegi Andrew Goldbergi sõnul on rallil jalad olemas ehk siis ralli võib jätkuda. “Sellel turul on veel palju ruumi tõusta, see võib jätkuda veel 2–3 aastat,” ütles ta.

Derrick seevastu tunneb muret valuutaoptsioonide pärast, mis võimaldavad investoritel end kindlustada valuutariskide vastu. Selliste optsioonide osakaal on euro/dollari paaris kasvanud 7,3%ni. “Võib vaielda, kas see peegeldab sarnaseid põhinäitajaid või kas tegemist on sarnase mulliga nagu 2007. aastal,” ütles ta.

Samas arvab Goldberg, et kui miski on üle õiglase väärtuse vahemiku, et tähenda see automaatselt langust. “See tähendab lihtsalt, et turg on haavatavam šokkidele,” ütles ta.

Derricki sõnul on oluline see, kuidas kujundab Euroopa Keskpank edaspidi oma rahapoliitikat. Paljud turuvaatlejad arvavad, et keskpank võib olla valmis negatiivseteks intressimääradeks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. April 2014, 20:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing