Eliisa Matsalu • 4. aprill 2014 kell 11:27

Rimi: pangad leiaks vahendustasudele asenduse

Kui pangad vähendavadki kaardimaksete vahendustasusid, hakkavad nad saamata jäävat raha küsima mõne teise teenuse eest, mida kaupmeestele pakuvad, teatas Rimi Eesti AS.

Eile Euroopa Parlamendis hääletatud eelnõu kohaselt sätestataks piirmäärad kaardimaksete vahendustasudele, mida maksavad kaubandusettevõtjad pankadele.

Rimi pressiendaja Katrin Batsi ütlust mööda vähendaks kaardimaksete vahendustasude piirmäärade kehtestamine oluliselt kaardimakseteenustasusid isegi suurtele jaekettidele, rääkimata väiksematest kaupmeestest.

"Meie kulu väheneks, panga tulu väheneks," märkis Bats. Samas on tema sõnul üsna ootuspärane, et pank küsib sellisel juhul kaupmeestelt selle raha mõne muu teenuse pealt.

Batsi sõnul on vahendustasude piirmäära kehtestamise kaugemaid mõjusid raske hinnata, kuid esmapilgul tundub piirmäära kehtestamine kaupmeestele soodne. "Tarbijale tähendaks see ilmselt seda, et kaardimakse võimalus erinevate teenusepakkujate juures kasvaks veelgi, sest väiksemad kaupmehed saavad ka endale kaardimakse terminali pidamist lubada," märkis ta.

Ka Selveri direktori Andres Heinveri sõnul on piirmäärade kehtestamine kaupmeestele hea uudis, sest tänased kaardimaksete vahendustasu määrad on Eestis kõrged. Tema ütlust mööda on Selver suure jaeketina pankadega läbirääkimiste tulemusena saanud küll keskmisest soodsamad tingimused, kuid piirmäärade kehtestamisest võidaksime nad sellegi poolest.

Eelnõu kohaselt sätestataks krediitkaarditehingute vahendustasude piirmääraks 0,3 protsenti tehingu väärtusest ja deebetkaarditehingute vahendustasude piirmääraks seitse eurosenti või 0,2 protsenti tehingu väärtusest (olenevalt sellest kumb on väiksem), vahendas europarlamendi pressiteenistus. Piirmäärad kehtiksid nii riigisiseste kui piiriüleste tehingute puhul ELis.

Hetkel kuum