Sanktsioone seoses Krimmiga rakendab vaid Eesti

08. aprill 2014, 00:00

Ajaleht Wall Street Journal kirjutas, et Venemaa annekteeritud Sevastopoli venemeelse valitsusjuhi ärid õitsevad lääneriikides endiselt – sanktsioonid tema firma Tavrida Electric vastu on jõustunud vaid Eestis.

Euroopa Liidus, kus Saksamaa kantsler Angela Merkel ja teised ELi liidrid lubasid rangeid sanktsioone, on Tavrida tegevuse külmutanud vaid Eesti, kirjutab Wall Street Journal.

Firma asutaja Aleksei Tšalõi on üks 33 isikust, kelle suhtes EL rakendab sanktsioone Krimmi annekteerimisele kaasaaitamise eest. “Seni pole häda midagi,” ütleb Tšalõi ajalehele antud intervjuus. Saksamaal on sanktsioonide mõju seni null, ütles firma tütarettevõtte juht Šveitsis, kust juhitakse ka tegevust Saksamaal. Mingeid häireid pole olnud ei USAs ega Kanadas.

Eesti haru ei kommenteeri. Ettevõtte Eesti haru Tavrida Electric Expert juhatuse liige Sergei Babajev lubas eile telefoni teel, et kommenteerib Äripäevale kirjalikult olukorda ettevõttes, kuid hiljem siiski keeldus. “AS Tavrida Electric Export ei hakka andma mitte mingeid kommentaare, mis puudutavad Wall Street Journali artiklit,” ütles Babajev. Otsust ta ei põhjendanud.

23. märtsil kirjutas venekeelne Postimees, et vaatamata asutajale kehtestatud sanktsioonidele töötab Eesti Tavrida Electric Expordi tehas samas tempos nagu enne. “Sõlmime lepinguid, maksame arveid ning töötajatel ei tohiks olla mingit kahtlust selles, et palka makstakse õigel ajal,” märkis Põhjamaade ja Baltimaade müügijuht Jevgeni Garmaša. “Me oleme teadlikud, et meie omaniku suhtes on kehtestatud sanktsioonid, aga meie tegevust see ei mõjuta,” lausus ta.

AS Tavrida Electric Export müüb elektriseadmeid ja on üks maailma suuremaid keskpinge vaakumvõimsustehnika tootjaid. Ettevõttel on üle 2000 töötaja ja aasta müük ületab 40 000 võimsuslülitit. Tavrida Electric Expordi kuulub kontserni Tavrida Electric Industrial Group, mis on käibe poolest maailma kolmas vaakumlülitite tootja.

 

Mis on mis

 • AS Tavrida Electric Export

Omanik on Sergey Parfenenko ja Šveitsis registreeritud Tav­rida Electric Holding AG.
Asutatud 2003. aastal Tallinnas ja tegeleb regionaalse müügiga ja valmistoodangu kokkupanemisega.
Tegutseb järgmistes riikides: Afganistan, Alžeeria, ­Araabia Ühendemiraadid, Bahrein, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaaria, Horvaatia, Eesti, Egiptus, Iraak, Iraan, Jeemen, Jordaania, Katar, Kuveit, Leedu, Liibüa, Läti, Makedoonia, Maroko, Mongoolia, Norra, Omaan, Palestiina, Poola, Rootsi, Rumeenia, Saudi Araabia, Serbia, Sloveenia, Soome, Sudaan, Süüria, Tuneesia, Ungari, Usbekistan, Vietnam.
Kontorid on Tallinnas, Vilniuses, Moskvas ja Kairos. 
Käive oli 2012. aastal 14 miljonit eurot (kasv aasta varasemaga võrreldes 59%). Ettevõtte 2013. aasta eesmärk oli müügimahtu 10% kasvatada. Käibest 98,5% oli eksport ja 1,5% müük Eestisse.
Dividende maksti 2012. aastal 124 000 eurot, kahele juhatuse liikmele maksti töötasu summas 214 000 eurot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  07. April 2014, 20:17
  Otsi:

  Ava täpsem otsing