Kapo: korruptandid riigi äriühingutes on julgeolekurisk

15. aprill 2014, 00:00

Kaitsepolitsei eile avaldatud Ukraina lipu värvides aastaraamatus märgitakse, et korrumpeerunud isikute pääsemine riigi osalusega äriühingute või sihtasutuste juhtimisse ning avalike ja isiklike huvide põimumine mitmes ärivaldkonnas on julgeolekuriskid.

Majandusjulgeolekut ohustav korruptsioon on eelkõige seotud suurt mõjujõudu omavate ringkondade isiklike ärihuvidega, märkis kaitsepolitsei. Sellest tulenevalt võidakse valida mitte riigile, vaid mõnele isikute rühmale kasulikud lahendused. Seejuures tuleb arvestada, et mitu sihtasutust jagab Euroopa Liidu tõukefondide vahendeid, mistõttu on nende tegevuse läbipaistvus oluline Eesti rahvusvahelise usaldusväärsuse säilitamisel.

Kaitsepolitseiamet tegeleb ka riigi majandusjulgeolekut ohustava korruptsiooni ennetamise ja tõkestamisega transiidi-, logistika-, energeetika-, keskkonna- ja meditsiinisektoris, kus (äri)ringkondade isiklikud huvid võivad põimuda avalike huvidega.

Transiidi- ja logistikasektori, aga ka keskkonnasektori puhul on peamine probleem ­huvirühmade võitlus turu pärast, mille käigus mõjutatakse ametiisikuid lubatu ja keelatu piiril. Samuti pole välistatud, et mõnel ametiisikul on nendes sektorites ise varjatud ärihuvid.

Energeetikasektori puhul pakuvad riigi julgeoleku seisukohalt huvi nii sise- kui ka välisriiklikud investeeringud, kus hangetel võib esineda suunatud tegevusi või varjatud eesmärke.

Meditsiinivaldkonnas on probleemiks ravimeid ja meditsiinitehnikat müüvate äriühingute sageli läbipaistmatud suhted raviasutuste juhtivate töötajatega, mida ettevõtted püüavad oma huvides ära kasutada.

Korruptsioon riigikaitses. ­Kapo märkis, et riigikaitses ja kaitsetööstussektoris eelmisel aastal paljastatud korruptsiooni­juhtumid viitavad jätkuvatele probleemidele riigihangete tegemisel ja tugiteenuste osutamisel. “Kõrged riigiametnikud, sealhulgas kaitseväe eri struktuuride ja kaitsevõime tagamisega seotud korrumpeerunud ametiisikud, on kahtlemata hea värbamise sihtmärk ebasõbralike välisriikide eriteenistustele,” kirjutatakse aastaraamatus, mille kaanevärvid olid kapo peadirektori Arnold Sinisalu sõnul sel aastal teadlikult Ukraina lipu järgi helesinine ja kollane.

 

Üks küsimus

  • Kas kapo on Edgar Savisaarega vestelnud?

Arnold Sinisalu, kaitsepolitseiameti peadirektor
Me pole sel temaga Ukraina sündmuste ajal tehtud väljaütlemiste pärast vestelnud. Tema väljendusviis on piisavalt selge, seal pole midagi vestelda. Savisaar on kogenud poliitik, kes tegeleb oma valijate kinnistamisega.
Kapo vestleb aeg-ajalt inimestega teemal, kus lõpeb arvamuse avaldamine ja ­algab kihutustöö. Samuti saadab amet kirjalikult vastavaid selgitusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. April 2014, 18:48

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing