Hädas Molycorp võib vajada turgudelt lisaraha

Romet Kreek 22. mai 2014, 11:20

Sillamäelgi tegutseva Molycorpi kahanev rahajääk tõstatas spekulatsiooni, et ettevõte võib vajada kapitali kaasamist.

Nimelt on Mojave Deserti haruldaste muldmetallide tootmise venimine ajanud ettevõtte võlakirjade tootlused rämpsvõlakirjade tasemele, vahendab Bloomberg.

Aasta lõpuks võib Molycorpi rahajääk langeda alla 100 miljoni dollari taseme, kirjutasid JPMorgani analüütikud.

Molycorpi 2020. aasta juunis lõppevate 10% intressikupongiga võlakirjade tootlus oli 11,75%. Nende võlakirjade hind on kuu ajaga kukkunud 7,2%, olles halvim võlakiri 55 kaevandusettevõtte võlakirjade seas.

„Nad peavad kaasama kapitali ja saama asjad toimima, nagu on lubanud,“ ütles võlakirjaanalüüsifirma Gimme Credit analüütik Evan Mann, kes on andnud Molycorpi võlakirjadele müügisoovituse. „See ettevõte koperdab ja komistab tõkete otsa. Kui kitsaskohad jätkuvad, siis mingil hetkel võib turg öelda aitab küll, ja see paneb võlakirjaomanike muretsema.“

Molycorpi on kummitanud tootmiskulude suurenemine ja viivitused Mountain Passis, kus asub suurim haruldaste muldmetallide maardla väljaspool Hiinat, aidates põletada 3,8 miljardit dollarit, mida ettevõte on kaasanud alates 2010. aastast kümne võlakirjade ja aktsiate emissioonidega.

Võlakirjade kukkumine võib pakkuda ostuvõimalust, kui Molycorpi likviidsus paraneb, ütles Independent Credit Researchi asutaja Stan Manoukian.

Molycorpi I kvartali 118,5 mln dollariline käive tuli märgatavalt väiksem analüütikute 144,4 mln dollarilisest ootusest. Sellise käibe juures teenis ettevõte 86,1 mln dollarilise kahjumi. Rahajääk kukkus aasta lõpu 314,3 mln dollarilt 236,1 mln dollarile.

JPMorgani analüütikud eesotsas Michael Gambardellaga kirjutasid 9. mai raportis, et ettevõtte tootmiseesmärk Mountain Passile on 23 000 tonni aastas, kuid nad toodavad umbes aastases 12 000–13 000 tonni tempos.

„Aasta on alanud aeglasemalt, kui kuue kuu eest prognoosisime. Eesmärkide täitmine on keerulisem,“ ütles ettevõtte juhatuse esimees Geoffrey Bedford 8. mail analütikutele ja investoritele. „Meie valikute seas on aktsiakapitali kaasamine. Kui jõuame valikutega niikaugele, siis arvan, et me suudame raha kaasata.“

Molycorpi aktsia hind langes eile USAs 0,7%, 2,74 dollarile. Aastaga on aktsia hind kukkunud 60,1%. Aktsia hinna-raamatupidamisväärtuse suhe on 0,5.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. May 2014, 14:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing