Silvano vähendab järsult väljamakseid

09. juuni 2014, 00:00

Silvano juhatus tegi ettepaneku maksta sel aastal aktsionäridele varasemast vähem dividende. Samas soovitakse aktsionäridelt kinnitust uuele aktsiate tagasiostuprogrammile, mille maht on kaks korda suurem võrreldes eelmisel aastal kinnitatud programmiga.

Kui mullu maksis Silvano FG aktsionäridele kokku 20 senti aktsia kohta (10 senti dividendina ja 10 senti aktsiakapitali vähendamisena aktsia kohta), siis nüüd tegi ettevõte ettepaneku maksta dividendi vaid 10 senti aktsia kohta.

Samuti on Silvano juhatus teinud 30. juunil toimuvale aktsionäride koosolekule ettepaneku kinnitada uus aktsiate tagasiostuprogramm. Selle järgi võib Silvano osta 1. juulist 2014 kuni 30. juunini 2015 maksimaalselt miljon aktsiat hinnaga kuni 2 eurot aktsia kohta. Eelmisel aastal toimunud aktsionäride koosolekul kinnitatud tagasiostuprogrammi järgi ostis Silvano 400 000 enda aktsiat maksimaalse hinnaga 2,5 eurot.

Seega soovib Silvano aktsiate tagasiostuprogrammi mahtu suurendada.

LHV ei osanud sedavõrd nõrka tulemust oodata. Silvano eelmise aasta tulemusi arvestades ei ole üllatav, et aktsionäridele tehtavat väljamakset vähendatakse, ütles LHV vanemanalüütik Joonas Joost. “Silvano 2013. aasta majandustulemused jäid 2012. aastaga võrreldes nõrgemaks ning ilmselt jätkub tulemuste nõrgenemine ka 2014. aastal,” selgitas ta.

Joosti sõnul on aga üllatav, et omanikele tehtavat väljamakset tahetakse vähendada nii palju. “Me ei oodanud nii suuremahulist langust. Ootasime aktsionäridele tehtavat väljamakset pigem suurusjärgus 0,17–0,18 eurot aktsia kohta.”

Juhtkonna otsus on äärmiselt konservatiivne. Silvano majandustulemustest rääkides ütles Joost, et kuigi oodatav ärimahu vähenemine toob kaasa ka väiksema rahavoo põhiärist, jääb see LHV hinnangul tõenäoliselt siiski positiivseks. Ka ei ole Silvano LHV teada kavandanud 2014. aastasse suuri investeeringuid.

Ühest küljest on rubla nõrgenemisel negatiivne mõju Silvano rahavoogudele, samas vähendab väiksem ärimaht pigem ka käibekapitali vajadust.

Võttes veel lisaks arvesse asjaolu, et Silvano toimetab sisuliselt ainult oma rahaga ehk pangalaene ei kasuta, siis on juhtkond võtnud vaid 10sendise dividendiga väga konservatiivse hoiaku, rääkis Joost.

Mis puudutab aktsiate tagasiostuprogrammi, siis Joosti sõnul on Silvano seda rakendanud juba mitu aastat ja see uudis on üsna ootuspärane. “Kui aktsionäridele jaotatavad dividendid jäid oodatust väiksemaks, siis aktsiate tagasiostuprogrammi mahu kasv on pigem positiivne,” lausus Joost.

Ka Swedbank ootas rohkemat. Swedbank ­ootas, et Silvano maksab sel aastal aktsionäridele 15 senti aktsia kohta. “Meil on raske uskuda, et finantsiliselt nii eduka ja põhiturgudel kõrge brändituntusega ettevõtte aktsia hinna-kasumi suhtarv on kõigest 6,1 ja 2013. aasta eest oodatav dividenditootlus 8,1%,” selgitasid Swedbanki analüütikud oma ootust veel mais.

 • Nõrgad tulemused

Silvano tänavuse esimese kvartali tulemus oli analüütikute oodatust märgatavalt nõrgem.  Ettevõte põhjendas kehva tulemust sellega, et tarbijate ostujõud on nõrk ja ettevõtet mõjutab ebasoodne valuutade liikumine euro suhtes.

Peamine osa Silvano müügikäibest ja laekumata arvetest on seotud Vene rubla, Valgevene rubla ja Ukraina grivnaga, mis nõrgenesid euro suhtes.

Need liikumised mõjutavad otseselt tarbijate ostuvõimet, kuna nende sissetulekud on jäänud samale tasemele. Nõrgem Valgevene rubla vähendab samas pisut Silvano tootmiskulusid.

LHV ootab ka teises kvartalis käibe langust. LHV panga hinnangul mõjutab Silvano müügitulemusi Vene rubla ja euro vahetuskurss, mis on aprillis-mais püsinud esimese kvartali keskmisega võrreldes ebasoodsamal tasemel.

Panga analüütik Joonas Joost märkis, et kuigi eelmise aasta teise kvartali müügitulemused olid veel absoluutnumbris väga tugevad, oli nendes juba selgelt näha müügikasvu olulist aeglustumist.

Ta lisas, et seega on tõenäoliselt oodata käibe langust ka teises kvartalis, kuid aastases võrdluses ei pruugi protsentuaalne langus tulla suurem kui esimeses kvartalis.

Mai lõpus vähendas Swedbank Silvano aktsia hinnasihti viie sendi võrra 2,50 eurole.

Tänavust käibeootust langetati 123 miljonilt eurolt 112 miljonile ja puhaskasumi prognoosi 2 protsendi võrra, 11,9 miljonile eurole.

 

 

Kommentaar

 • Olen ostulainel

Jaak Roosaare, investor
Üldise negatiivsuse taustal on see pigem hea uudis. Aktsiate tagasiost on maksude mõttes kasulikum kui dividendi maksmine ja mul on hea meel, et Silvano FG seda teed on läinud. Mina olen pigem ostulainel, eriti kui kirjutatakse aktsiast negatiivses võtmes lugu – mida madalam hind, seda rohkem ma sama raha eest osta saan. Samuti on madal hind hea Silvano FG-le, nad saavad oma miljon aktsiat odavamalt kätte.

 • Loogiline otsus

Tannar Tiitsar, väikeaktsionär, Seven Solutions OÜ omanik
Silvano Fashion Groupi teade ei tule mulle üllatusena. Viimaseid uudiseid ja eelmise aasta aruannet arvestades on see teade täiesti loogiline. Ma ei näe selles üllatust.
Silvanol on tänavu läinud oluliselt keerulisemalt kui eelmisel aastal. Kui ettevõttel ongi raskemad ajad, siis on dividendimaksete vähendamine ootuspärane.
Mina vähendasin oma osalust Silvanos pärast eelmise aasta aastaaruande avalikustamist ja minu edasipidised tehingud sõltuvad sellest, kuidas olukord kujuneb. Praegu ma ei ole positsiooni muutnud.
Esimene kvartal oli pigem parem, kui oleks oodanud. Kartsin hullemat, kui võtta arvesse idaturu olukord.
Silvano ei ole investoritega suhtlemise poole pealt kõige läbipaistvam ettevõte, on eeskujulikumaid ettevõtteid, aga oluline on Silvano puhul põhiturgudel toimuv ning sealsed majandus- ja valuutariskid.
Silvano on huvitav ettevõte,  aga kindlasti riskantne.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  08. June 2014, 18:07
  Otsi:

  Ava täpsem otsing