Puhkepäev. Jaanipidu sinus eneses

20. juuni 2014, 00:00

Labürintteatriühendus G9 on Tartu Uues Teatris valmis ehitanud maailma, kus on toitu erinevatele meeltele. Interaktiivse teatrikogemuse käigus, kus äratundmise hetked luuakse muu hulgas lõhnade ja kompimise kaudu, tekivad lood publiku enda sees – jaanipidu sinus eneses.

Lavastus “Heleaines”, mille teemaks on suvine pööripäev, on labürintteatriühenduse teine ettevõtmine samas vallas. Mullu detsembris jõudis Tallinnas publiku ette näitus-lavastus “Tumeaines”, mis käsitles talvise pööripäeva teemasid.

Teatrikülalisest saab peategelane. Asjaosaliste sõnul on mõlema lavastuse inspiratsiooniallikas sama, Valdur Mikita “Lingvistiline mets”.  Ainult  et “Heleaineses” on talvise pööripäeva teema asendunud suvise pööripäeva temaatikaga. Talve karv on maha aetud, talve kartulile idud kasvanud ja talvised tegemised asendunud suvistega.

Lavastuse vorm on endiselt labürintteater, kus publik asub teekonnale ning kõnnib läbi mitme erineva ruumi. Teatrimaja on liigendatud erinevateks keskkondadeks, mis äratavad vaatajas tajusid ja mälestusi. Ühtlasi on iga külaline ise oma rännaku peategelane, kes kohtub “Heleainese” maailmas liikudes mitmete tegelastega ja saab osa nende toimetustest. Lavastuse fookuses on publik ja atmosfäär. “Heleainesel” ei ole klassikalises mõttes pealtvaatajaid, sest kõik saavad osaks mängust.

Selleks, et etendust nautida, soovitavad korraldajad rõivastuda mugavalt. Kuna rännak kulgeb kohati läbi liiva, mulla ja heinte,  ei ole mõistlik selga panna oma kõige pidulikumaid riideid. Samuti võiksid jalanõud olla lihtsad ja mugavad.

Inimese kohtumine loodusega. “Heleaines” on teistmoodi teater, milles väga oluline osa on külastaja isiklikel siseaistingutel, mille tekkimist on lavastusmeeskond püüdnud igasuguste vahenditega stimuleerida. Elamuse saab etenduselt kindlasti. “Oodatud on nii avatud meelega inimesed kui ka skeptikud. Saab maha pidada jaanipeo ning kohtuda loodusega ootamatutes olukordades,” väitsid korraldajad.

Seda, millega labürintteatriühendus G9 pärast “Heleainese” lavastamist tegelema hakkab, on praegu veel ebaselge. Igatahes ei lükka korraldajad ümber, et “Tumeainese” ja “Heleainese” teemale veel mõni järg tuleb, kuna kevadine ja sügisene pööripäev on ju veel sarnasel kombel katmata.

Otsest vanusepiiri lavastusel ei ole, eelkõige on “Heleaines” suunatud aga täiskasvanud publikule, kuid sellest saavad aru ka üle viieaastased lapsed. Kuna inimesel on tarvis ruumi loodud keskkonnaga suhestumiseks, mahub ühele etendusele korraga vaid 30 pealtvaatajat.

 

Labürintteater

 • “Heleaines”

Labürintteatriühendus G9
Osades: Mari Mägi, Inga
Vares, Eve Ormisson, Kristel Maamägi, Keili Retter, Kairi Kivirähk, Mai Sööt, Eva Labotkin, Henry Griin
Esietendus: 16.06 Tartu Uues Teatris
Järgmised etendused: 20., 25., 26. ja 27.06 kl 19
Piletid: 7–10 eurot
http://laby-rintg9.wordpress.com/

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  19. June 2014, 16:28
  Otsi:

  Ava täpsem otsing