Ettevõtete varade õige haldamine säästaks miljoneid

02. juuli 2014, 00:00

Tiheneva konkurentsi tingimustes tuleks üha enam mõelda, kuidas ettevõtte vara võimalikult hästi kasutada.

Kui paljud ettevõtjad arvavad, et nende vara on parimal viisil hallatud, siis tegelik info vara kasutamise ja kulude kohta tihti puudub. Teatakse ­auto või seadme bilansilist väärtust, aga infot selle kohta, mitu liitrit õli või mitu jooksu tihendeid on sõiduriist või seade aastaga kulutanud, ei ole kerge leida. Veelgi raskem on otsustada, kas seadme peaks välja vahetama või mitte.

Mõne seadmega on võimalik asju meeles pidada, aga keerulisemaks muutub olukord siis, kui objekte, masinaid või seadmeid on rohkem ja nende asukoht pidevalt muutub.

Hankimisest utiliseerimiseni. Ettevõtte varade haldamist tuleb vaadata elutsüklina, mis algab vara hankimisega ja lõpeb utiliseerimisega. Hästi hallatud vara elutsükkel pikendab vara kasutamise aega ja see­läbi suurendab kasutamisest tulevat efektiivsust, hoiab varaga seotud kulud kontrolli all, tõstab teenuse või toote kvaliteeti ning ohutusnõuded on paremini tagatud. Lisaks võimaldab see plaanida oma tegevusi ennetavalt ja teha juba eos õigeid otsuseid.

Täpsed algandmed ja elu­tsükli jälgimine annab võimaluse juurutada mõõdikute süsteemi. Süsteem annab kiirelt vastuse, kas seadmete töö­seisakud on lubatud piirides ja kui ei ole, siis millest see tuleneb; kas teenust pakkuv ette­võte peab kinni kokkulepitud reageerimis- ja hooldusaegadest; kas täidame klientidele antud lubadused õigeks ajaks jne.

Kokkuhoid kerge vaevaga. Eesti ettevõtted ei ole justkui ära tabanud, et lihtsate vahendite ja kerge vaevaga rakendatavate meetoditega saab pikendada masinate ja seadmete tööiga, maandada tööseisakute riske ning optimeerida kulutusi keskmiselt 10–20%.

Tööstusharuti on varade kasutamise ja hooldamisega seotud kulud mõistagi erinevad, kuid kogu Eesti mastaabis oleks saadav kasu muljetavaldav. Eesti ettevõtete põhivarade kogumaht 2012. aasta lõpu seisuga oli 33,9 miljardit eurot. Kui eeldame, et põhivarade hooldamis- ja ülalpidamiskulud on 5% nende väärtusest ja varade paremast juhtimisest saadav kokkuhoid oleks 7%, siis küündib aastane võit 119 miljoni euro lähedale.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. July 2014, 21:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing