Puhkepäev. Riigipead ja kuulsused ooperilaval

01. august 2014, 00:00

Birgitta festival tähistab tänavu 10. sünnipäeva ja oma kunstilise juhi maestro Eri Klasi 75. aasta juubelit – sellest tulenevalt on ka festivali programm juubelihõnguline.

Festivali avab 8. augustil Leonard Bernsteini lavateos “Missa” lauljatele, näitlejatele ja tantsijatele. “Mul on uhke tunne tulla seda teost Eestisse laulma, sest praeguses poliitilises olukorras on see teos vägagi aktuaalne,” sõnas peaosaline Douglas Webster. Teos räägib Ameerika noorte valitsuse- ja Vietnami sõja vastastest meeleoludest ning jumala otsimisest selles väljapääsmatus olukorras.

Teos, mis muutis FBI rahutuks. Ukraina juutide perekonnast pärit liberaalne aktivist ja teose looja Bernstein pani 400. aasta vanuse roomakatoliku missa pingelisse dialoogi 20. sajandi Ameerika tänavakeele ja muusikaga.

Missa muusika eklektilisus näitab Bernsteini loomingu mitmetahulisust. Selles on bluusi, rokki, gospelit, folki, ka muusikali ja džässi sugemeid kõrvuti 12-tooni serialismiga, sümfoonilist marssi, pidulikke hümne, Lähis-Ida tantse, orkestri-meditatsioone ja voogavaid koraale. Need kõik on kogutud ühte juhtmotiividega dramaatilisse teosesse, mille eest FBI hoiatas enne esietendust Valget Maja ja mille ettekande keelas kirik suisa ära.

“Missa” tellis Jaqueline Kennedy president Kennedy mälestuseks. Birgitta festivalil on teose peaosades Douglas Webster USAst ja Koit Toome, kaastegevad ooperi-, džässi- ja rokklauljad, ERSO, Latvija koor ning rokk­bänd.

10. augustil on Birgitta festivali laval Leonid Jakobsoni nimeline Peterburi Riikliku Akadeemiline balletiteater harvaesitatava ja eriti tugevat mees­truppi nõudva Aram Hatšaturjani “Spartacusega”. See on teatri legendaarse juhi Leonid Jakobsoni enda koreograafial põhinev, aga kaasajastatud lavastus.

Riigipead ooperilaval. Lisaks etendub festivalil Mozarti koomiline ooper “Röövimine Serailist” – Šveitsi ooperi koostöö Liechtensteini lavastaja Georg Rooteringi, Tallinna Kammerorkestri ja dirigent Risto Joostiga.

“Mozart on seksikas – kaks paari, kaks rivaali, kuus armulugu ja happy end. Mozart on kiire, naljakas, šarmantne, peen, arusaadav ning ikka jälle hea. Suhted, nali ja vein on komponendid, millele toetuvad Mozarti mängulised dialoogid. Kuulajat võluvad karakteerselt kaunis muusika ja tempokad rütmid,” kirjeldas teost Rootering.

Festivali lõpuetendus on Moskva ooperiteatri Helikon päralt koos Venemaa parimate lauljatega ning Verdi võimsa ja haarava muusikaga – esitatakse ooperit “Makiball”. See on lugu kahest põhilisest kirest – armastusest ja võimust. Fataalselt lõppeval ballil kantakse maskidena meie aja valitsejate ja avaliku elu tegelaste näopilte. Ja see pole kaasaegne liialdus, vaid ooperi algversioonist lähtuv kontseptsioon.

Lõplilku punkti paneb festivalile tänavu 16. ja 17. augustil toimuv Eri Klasi ooperigala, mille on lavastanud Dmitri Bertma ning kus kaunimad ooperiaariad ja ansamblid Helikoni ja rahvusooper Estonia solistidelt vahelduvad videolõikudega maestro enda elust ning katkenditega Birgitta festivali lavastustest läbi aastate.

 

Festival

 • Birgitta festival 2014

8.– 17. augustil Pirita kloostri varemetes
Piletid: 37–43 eurot
www.birgitta.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  31. July 2014, 20:56
  Otsi:

  Ava täpsem otsing