Juhan Lang • 11. august 2014 kell 13:32

Premia aktsia hüppas kõrgele

Täna teise kvartali aruandes poolaasta lõikes viimase viie aasta kõrgeimast müügitulust raporteerinud Premia Foodsi aktsia on päevaga tõusnud 8,66%.

Ettevõtte aasta müügitulu kasvas 7,5% ehk 3,5 miljonit eurot. Kuue kuu müügitulu oli 49,5 miljonit eurot. Ettevõtte tegevjuht Katre Kõvask ütles täna, et viisaaastaku plaani täitis ettevõte väga hästi.

Teises kvartalis kasvas ettevõtte käive 4,6% ehk 1,3 miljonit eurot. „Juunikuu oli niivõrd kehv, et kasvu oodata oleks olnud narr,“ kommenteeris Kõvask suvealguse koerailma. „Jäime rahule. Sellesse 1,3 miljonisse tuleb ikkagi suhtuda respektiga.“

Positiivse külje pealt saadi Rootsi Põllumajandusametilt ka 751 000 eurot hüvitist. Kõvaski kinnitusel on tegemist väga erakordse sündmusega Rootsi ajaloos ning protsess oli väga keeruline ja tehniline mõlema poole jaoks.

„Oli täiesti reaalne võimalus, et me ei saa sealt üldse mingit kompensatsiooni,“ kirjeldas Kõvask. „Koguaeg oli hirm, et midagi läheb tõlkes kaduma aga jäime tulemusega väga rahule ja edasi me seda otsust ei kaeba.“

Venemaal, kus tegutseb Premia Foodsi eraldiseisev jäätisevabrik võeti poolaastaga vastu 15% käibelangus. Ettevõtte  teatel tuleb see rubla kursi nõrgenemisest euro suhtes. „Kui mitte arvestada kursi muutust, siis oleme hoidnud käivet samal tasemel,“ kommenteeris Kõvask.

Jäätisetootja teatel valmistab Vene üksus jäätist ainult Vene turu jaoks, tooraine sisseost toimub rublades väljastpoolt Euroopa Liitu, müük lõpptarbijatele toimub rublades ja samas vääringus makstakse ka töötajatele palgad.

Eestist ekspordib Premia Foods idanaabritele 3 toodet, mis moodustas ettevõtte esimese kuue kuu kogukäibest 0,2 miljonit eurot ehk 0,4%. Et tegemist on koorejäätistega ja hetkeseisuga on Euroopa Liidu päritolu koorejäätiste  import Venemaale lubatud, siis impordikeeld Kõvaski kinnitusel kontserni ei mõjuta.

„Loomulikult oleme väga valvsad ja kui peaks juhtuma, et piir läheb kinni, siis hakkame tootma Venemaal või siis lihtsalt neid tooteid ei tee,“ tunnistas Kõvask. „Need kolm toodet ei mõjuta meid mitte kuidagi.“

Ka sanktsioonid ei pruugi Kõvaski hinnangul olla 100% vettpidavad. Nii tarnitakse tema sõnul Premia Foodsi Venemaa allharusse Valgevene lipu alla ehtsat Ukraina võid. „Pakenditel on Ukraina sildid,“ selgitas ta. „Põnevad ajad on ja loodame, et suudame selle olukorra enda kasuks võimalikult hästi ära kasutada.“

Kõvask kinnitas täna, et ettevõttel on kindlasti kavas jätkata ka senist dividendipoliitikat. Vastavalt 29. mai üldkoosoleku otsusele maksab ettevõte dividende 387 000 eurot ehk 0,01 eurot aktsia kohta.

Hetkel kuum