21. august 2014 kell 21:00

Piimatööstused: Venemaalt jõulukink keset aastat

Laktoosivabade piimatoodete kustutamine Venemaale sisseveokeelu saanud toodete nimekirjast võib E-Piima juhatuse esimehe Jaanus Muraka arvates tekitada ekspordivõimaluse. Valio peab seda jõulukingiks keset aastat.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev allkirjastas kolmapäeval määruse, millega muudeti sisseveokeelu all olevate USA ja ELi riikide toodete nimekirja. Sellest jäeti välja laktoosivaba piim ja piimatooted, seemnekartul, hernes, mais, vitamiinid ja toidulisandid, samuti forelli- ja lõhemaimud. Samas lisati sisseveokeeld eluskalale.

“Laktoosivabu tooteid saab olla päris palju, nii et küsimus on natuke tõlgendamises, mida Venemaa konkreetselt selle all mõtleb,” ütles E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas. Tema sõnul võib praeguse sõnastusega piirangu kustutamine tekitada võimaluse sinna erinevaid laktoosi mittesisaldavaid piimatooteid müüa.

Venemaa määrus vajab tõlgendust. Murakas selgitas, et kuna määrus tuli kolmapäeval välja, siis praegu otsitakse aktiivselt selgitusi, kust jookseb piir, mida lugeda laktoosivabaks. Tema hinnangul on määrus praegusel kujul paljulubav, kuid veel ei osata öelda, milline on keelu kustutamise täpsem mõju.

Läbi tehniliste reglementide on Muraka sõnul asi palju keerulisem kui üks lause, milles on kirjas, mida määruses muudeti. “See lause on küll lihtsakoeline, aga tehniliste regulatsioonide tõttu ei ole see nii lihtne,” ütles Muraks, kelle arvates tulebki praegu selgusele jõuda.

Laktoosivabade piimatoodete kustutamine Venemaale sisseveokeelu saanud nimekirjast rõõmustab ka Soome Valio piimatööstust.

Piimatööstuse pidu. “Võib küll öelda, et see on jõulukink keset aastat,” lausus piimatööstuse Venemaa suuna juht Mika Koskinen Taloussanomatele. “Kõik äravõetud tooted saab tagasi viia.”

Laktoosivabad tooted moodustasid kümnendiku Valio ekspordist Venemaale. “Lühikese ajaga suudame kahekordistada selle osakaalu. Suudame muuta vajadusel üsna suure osa toodangust laktoosivabaks,” märkis Koskinen.

Jogurti võidukäik. Valio Eesti ASi tegevjuht Maido Solovjov märkis, et vajab veel täpsustamist, milliseid konkreetseid tooterühmi sanktsiooni eemaldamine puudutab. Ta lisas, et seni on olnud juttu laktoosivabast piimast, kuid Valio Eesti laktoosivaba piima ei tooda, küll aga laktoosivabu jogurteid. Seega kui sanktsioonide ­eemaldamine kätkeb ka jogurteid, on neil teoreetiliselt võimalik müük Venemaale osaliselt taastada, lisas ta.

Miks otsustas Venemaa osa toodete keelust loobuda, pole üheselt selge. Eelmise nädala lõpus kohtus Soome president Sauli Niinistö Sotšis Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Venemaa kehtestas lääne kaubale sanktsioonid 7. augustil pärast seda, kui Euroopa Liit oli vastu võtnud kolmanda laine sanktsioonid Venemaa vastu. Lisaks ELile kehtivad sanktsioonid USA-le, Austraaliale, Kanadale ja Norrale. Eelkõige puudutavad Venemaa sanktsioonid toidukaupu. Ettevõtjatest Eestis peamiselt piimatootjaid ja kalapüüdjaid.

Hetkel kuum