• Jaga lugu:

  Kartma peab era-, mitte riigivõlga

  Majanduskriisid on järgnenud sellele, kui eravõlgade tase on liiga kõrgeks läinud. Riigivõla tase pole seejuures suurt rolli mänginud, kirjutab toimetaja Rainer Saad.

  Võlakriis õpetas riigivõlga kartma, sest need koledad sündmused Lõuna-Euroopas, eriti Kreekas, tekitasid paljudes eurooplastes õudust. Kreeka oli halb musternäide kogu maailmale, milles põhjaeurooplased süüdistasid pillavat ja laiska elustiili. Kuid nii Kreeka kui ka euroala võlakriis tekkis pärast 2008. aasta finantskriisi, mille põhjustas eravõlgade liiga kõrge tase Ameerikas. Enne majanduslangust tegid hüpoteek­laenud koos teiste tarbijatele ja ettevõtetele mõeldud laenudega USAs kiire tõusu. Ja kui Ameerika lõpuks aevastas, sai kogu maailm nohu.
  Riigivõlg püsib. Ajakiri The ­Atlantic kirjutas hiljuti, et kui suurtel majandustel jõuab eravõla suhe võrreldes SKTga 150%ni ning kui eravõlgade suhe kasvab viie aasta jooksul vähemalt 18 protsenti, on järgmine suurem kriis tõenäoliselt uksele koputamas. Paralleele on leitud ka Jaapani 1991. aasta kriisist ning 2008. aasta finantskriisist, kus USA eravõlgade suhe kasvas 176%ni SKTst.
  See ei ole üleskutse hakata riigivõlga suurendama. Kuid me räägime liiga palju riigivõlast, justkui kartes Kreeka-sarnast saatust. Samas eravõlgade tasemest räägitakse märksa vähem. Praegu enam võlakriis aktuaalne ei ole, kuid euro­ala riigi­võlad kasvavad endiselt. Kärpemeetmed on küll toonud suure tööpuuduse, kuid pole vähendanud riigivõlgu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Spaade ja hotellide avanemine aitas Tallinna Veel rohkem müügitulu teenida Kasum kerkis kordades
Teises kvartalis kasvas Tallinna Vee müügitulu aastavõrdluses üle 7%, mille põhjustas leebematest koroonapiirangutest tingitud äriklientide suurem veetarbimine ning ehitusteenuste tulu suurenemine.
Teises kvartalis kasvas Tallinna Vee müügitulu aastavõrdluses üle 7%, mille põhjustas leebematest koroonapiirangutest tingitud äriklientide suurem veetarbimine ning ehitusteenuste tulu suurenemine.
Idufirma lõi kaupluse, mida esmapilgul näha ei ole. Ka Cleveron valmistub tulevikutrendiks
Tallinna on lühikese ajaga tekkinud toidupood, mida esmapilgul näha ei ole. Eesti esimese dark store'i kontseptsiooni maaletooja on idufirma FoodBit. Oma pimelaoga on turule tulemas ka Bolt, samuti lõpetas pilootprojekti hiljuti Cleveron.
Tallinna on lühikese ajaga tekkinud toidupood, mida esmapilgul näha ei ole. Eesti esimese dark store'i kontseptsiooni maaletooja on idufirma FoodBit. Oma pimelaoga on turule tulemas ka Bolt, samuti lõpetas pilootprojekti hiljuti Cleveron.
Soome ehitusala otsib töömehi tikutulega
Soome ehituses on töömeestest karjuv puudus ja seepärast tuleb remondimeest vahel mitu kuud oodata, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soome ehituses on töömeestest karjuv puudus ja seepärast tuleb remondimeest vahel mitu kuud oodata, kirjutab Helsingin Sanomat.