• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pilgud tuleks pöörata Hiina peale

  Kui sa tavaliselt väga Hiina majandusnäitajatel silma peal ei hoia, siis seekord ehk tasub vaadata – riigi tööstustoodangu kasv kukkus augustis madalaimale tasemele pärast 2008. aasta finantskriisi.

  Asi ei ole vaid tööstustoodangus, sest lisaks kukkusid ka teised näitajad, nagu jaekaubandus, kinnisvara, investeeringud jne. See kõik viitab üsna kehvale majandusväljavaatele ja võib panna Pekingi taluvuse tõsiselt proovile.
  Hiina tööstustoodang kasvas augustis aastases võrdluses 6,9%, mis on järsk langus juulikuiselt 9% kasvult ja jääb suurelt alla ökonomistide prognoositud 8,7% kasvule. Häda on ka kinnisvaraturul, sest selle aasta esimese kaheksa kuuga kahanes elamispindade müük eelmise aastaga võrreldes 10,9%. See langus kiirenes augustis, sest esimese seitsme kuuga oli langus 10,5%.
  Kinnisvaraturg on kasvu vedur. Keskvalitsus on üritanud kinnisvaraturgu koomale tõmmata, et takistada mulli kasvamist ning hoida majandust üle kuumenemast. See on viinud kohalikud omavalitsused piirangute leevendamiseni, nagu näiteks teise kodu ostmise lubamine, aga inimesed ei ole tõtanud ostma, sest ­ootavad hindade  suuremat langemist.
  Kuigi ametnikud ja ka peaminister Li Keqiang on rõhutanud, et majanduskasv on piisav ja kontrolli all, on maailma suuruselt teise majanduse väljavaade paari päevaga muutunud oluliselt kehvemaks.
  Vanasti räägiti, et kui USA aevastab, siis ­jääb Euroopa haigeks. Nüüd peab paraku ülejäänud maailm kartma ka Hiina aevastamist.
  Kindlasti üritab Hiina valitsus välja näidata madalamate kasvunumbrite suuremat taluvust ja kinnitada, et kõik on kontrolli all. Kui aga majandusindikaatorid on kehvad ka septembris või isegi oktoobris, siis keskvalitsus majanduse stimuleerimisega pikalt ei oota. Üha enam ökonomiste arvab, et valitsus võib alandada baasintressimäärasid või pankade reservmäärasid.
  Hiinlased on tõestanud, et nende kontrollitud majandusmudeli puhul on nad üsna tõhusad majandusnäitajaid mõjutama – olgu see siis numbrite korrigeerimisega või ausal teel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Rootsi suurpank lõpetab tegevuse Soomes ja Taanis
Kaks aastat pärast Baltimaadest lahkumist lõpetab Rootsi üks suuremaid panku Handelsbanken tegevuse Soomes ja Taanis, teatades kavatsusest mõlemad filiaalid maha müüa.
Kaks aastat pärast Baltimaadest lahkumist lõpetab Rootsi üks suuremaid panku Handelsbanken tegevuse Soomes ja Taanis, teatades kavatsusest mõlemad filiaalid maha müüa.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.