17. september 2014 kell 21:00

Pilgud tuleks pöörata Hiina peale

Kui sa tavaliselt väga Hiina majandusnäitajatel silma peal ei hoia, siis seekord ehk tasub vaadata – riigi tööstustoodangu kasv kukkus augustis madalaimale tasemele pärast 2008. aasta finantskriisi.

Asi ei ole vaid tööstustoodangus, sest lisaks kukkusid ka teised näitajad, nagu jaekaubandus, kinnisvara, investeeringud jne. See kõik viitab üsna kehvale majandusväljavaatele ja võib panna Pekingi taluvuse tõsiselt proovile.

Hiina tööstustoodang kasvas augustis aastases võrdluses 6,9%, mis on järsk langus juulikuiselt 9% kasvult ja jääb suurelt alla ökonomistide prognoositud 8,7% kasvule. Häda on ka kinnisvaraturul, sest selle aasta esimese kaheksa kuuga kahanes elamispindade müük eelmise aastaga võrreldes 10,9%. See langus kiirenes augustis, sest esimese seitsme kuuga oli langus 10,5%.

Kinnisvaraturg on kasvu vedur. Keskvalitsus on üritanud kinnisvaraturgu koomale tõmmata, et takistada mulli kasvamist ning hoida majandust üle kuumenemast. See on viinud kohalikud omavalitsused piirangute leevendamiseni, nagu näiteks teise kodu ostmise lubamine, aga inimesed ei ole tõtanud ostma, sest ­ootavad hindade  suuremat langemist.

Kuigi ametnikud ja ka peaminister Li Keqiang on rõhutanud, et majanduskasv on piisav ja kontrolli all, on maailma suuruselt teise majanduse väljavaade paari päevaga muutunud oluliselt kehvemaks.

Vanasti räägiti, et kui USA aevastab, siis ­jääb Euroopa haigeks. Nüüd peab paraku ülejäänud maailm kartma ka Hiina aevastamist.

Kindlasti üritab Hiina valitsus välja näidata madalamate kasvunumbrite suuremat taluvust ja kinnitada, et kõik on kontrolli all. Kui aga majandusindikaatorid on kehvad ka septembris või isegi oktoobris, siis keskvalitsus majanduse stimuleerimisega pikalt ei oota. Üha enam ökonomiste arvab, et valitsus võib alandada baasintressimäärasid või pankade reservmäärasid.

Hiinlased on tõestanud, et nende kontrollitud majandusmudeli puhul on nad üsna tõhusad majandusnäitajaid mõjutama – olgu see siis numbrite korrigeerimisega või ausal teel.

Hetkel kuum