• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maakonnalehed sarjavad Eesti Posti hinnakasvu

  Foto: Erik Prozes

  Eesti maakonnalehtede peatoimetajad pöördusid täna majandus- ja taristuminister Urve Palo, Eesti Posti nõukogu ja riigikogu majanduskomisjoni poole, sest Eesti Post soovib tõsta ajalehtede kojukannete hinda laupäeviti.

  Maakonnalehed on mures Eesti Posti hinnakujunduspoliitika üle, mis võib tulevikus ohustada lehtede ilmumist laupäeviti, teatas Eesti Ajalehtede Liit (EALL). “Eesti maapiirkondades ja väikelinnades monopoolset seisundit omav Eesti Post soovib eraldi hinnastada ajalehtede kojukannet äripäeviti ja laupäeviti,” seisab pöördumises. “Kuna Eesti Posti hinnakujundus on jäänud meie eest varjatuks, saame üksnes väljendada oma seisukohta, et Eesti Posti 2015. aastaks pakutud perioodika kojukande hinnatõus on põhjendamata ning seda pole võimalik seletada vaid postitöötajate palgatõusu vajadusega.”
  EALLi teatel tabab laupäevase kojukande oluline kallinemine tulevikus kõige valusamini maakonnalehti. See võib viia selleni, et tulevikus laupäeval maakonnalehed ei ilmu. Lehtede toimetused teavad oma lugejatelt, et just nädalavahetustel on neil kõige rohkem aega ja soovi lugeda paberlehti. Pöördumises soovitatakse Eesti Postil arvestada ka nende inimestega, kes elavad väljaspool Tallinna.
  Pöördumisele kirjutasid alla Vooremaa, Põhjarannik, Valgamaalane, Virumaa Teataja, Pärnu Postimees, Järva Teataja, Lääne Elu, Saarte Hääl, Elva Postipoiss, Hiiu Leht, Meie Maa, Sakala, Raplamaa Sõnumid, Harju Elu, Vali Uudised, Koit ja Sõnumitooja.
  Eesti Post loodab mõistvusele. Eesti Posti juhatuse esimees Aavo Kärmas ütles, et nende soov ei ole ühtki väljaannet välja suretada. "Hoopis vastupidi – meie huvides on tugevad ja edukad väljaanded, millel on suured tiraažid ja palju tellijaid – seda nii linnades kui maakondades. Mida paremini läheb ajalehtedel ja ajakirjadel, seda rohkem on tööd ja leiba kirjakandjatel," lausus Kärmas.
  Kärmas loodab peatoimetajate mõistvusele, et nii nagu ajalehtedel, on ka Eesti Posti kulud kasvanud. Tema teatel moodustavad perioodika kandega seotud kuludest üle 70% personalikulud, mis järgmisel aastal tõusevad ligi 6%. "Kandehinna tõus on vältimatu. Tuletame meelde, et me soovime tõsta kandehinda vaid 4,2% ja lisaks 0,7% laupäevase kande eest," ütles Kärmas. Tema sõnul on keskmine hinnatõus lehtedele koos laupäevase kandega ettevõtte pakkumise kohaselt EALLi soovitud 4,3%. Samas jääks 83% lehtedest hinnatõus alla 4,3%.
  Kärmase sõnul on neile on ette heidetud, et Eesti Post ei ole EALLile esitanud täpseid arvutusi, millele nende hinnastamisettepanek põhineb. "EALL teab suurepäraselt, et äriettevõttena ei ole meil turukonkurentsi tingimustes võimalik seda teha," selgitas ta. "
  Küll aga kohustab seadus meid olulise turujõuga ettevõttena kohtlema kõiki teenusesaajaid võrdselt, samuti ei tohi me osutada teenust alla omahinna. Leiame, et praegu kehtivad hinnastamispõhimõtted on jäänud ajale jalgu ning ei võimalda meil kaasas käia erinevate väljaannete muutunud vajadustega." Kärmase jaoks on kummaline näha maakonnalehtede peatoimetajate ühispöördumisele allakirjutanute hulgas ka selliste väljaannete nimesid, mis laupäeviti ei ilmu. "Kohtume juba lähiajal ka kõigi väljaandjatega eraldi ning oleme veendunud, et jõuame läbirääkimiste tulemusena kandehindade osas kokkuleppele, mis sobib kõigile osapooltele," lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hind lööb gongi: ongi aeg!
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: Föderaalreserv turge ei kõigutanud Indeksid kallinesid 1%
Kolm suurimat aktsiaindeksit kallinesid kolmapäeval USAs enam kui 1protsendi võrra ning investorite hinnangul oli Föderaalreservi tänane otsus pigem oodatav, vahendab Reuters.
Kolm suurimat aktsiaindeksit kallinesid kolmapäeval USAs enam kui 1protsendi võrra ning investorite hinnangul oli Föderaalreservi tänane otsus pigem oodatav, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: mida teeb meile tulevane suur palgakasv?
Neljapäeval teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu palgakasvust. Eesti Panga president ennustas Äriplaan 2022 konverentsil, et lähiaastatel võib ees oodata 14protsendiline palgakasv. Mida see meie majandusega teeb? Mida peaks selle teadmise osas tegema kohe-kohe riigieelarve paika saav valitsus? Küsime Eesti panga asepresidendilt Ülo Kaasikult.
Neljapäeval teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu palgakasvust. Eesti Panga president ennustas Äriplaan 2022 konverentsil, et lähiaastatel võib ees oodata 14protsendiline palgakasv. Mida see meie majandusega teeb? Mida peaks selle teadmise osas tegema kohe-kohe riigieelarve paika saav valitsus? Küsime Eesti panga asepresidendilt Ülo Kaasikult.
Äripäeva veebi täidavad täna tippettevõtjate järgmise aasta äriplaanid
Täna toimub majanduskonverents Äriplaan 2022, kus Eesti tippettevõtjad avaldavad oma uue aasta äriplaani ning jagavad nõu, kuidas ettearvamatus majandusolukorras tugev püsida.
Täna toimub majanduskonverents Äriplaan 2022, kus Eesti tippettevõtjad avaldavad oma uue aasta äriplaani ning jagavad nõu, kuidas ettearvamatus majandusolukorras tugev püsida.