Uus kapitalistide põlvkond rajab endale teed tasapisi

30. september 2014, 00:00

Kuigi Äripäeva Rikaste TOPi esikümnes ei ole aastaga suuri  muudatusi toimunud, on uue põlvkonna ettevõtjad end tasapisi tabelisse sättimas. Tõsi, rohkem ümbermängimisi on toimunud tabeli lõpuosas. TOPi esimene veerand koosneb peamiselt nn traditsioonilistes sektorites tegutsevatest tuntud ärimeestest, kellele kuuluvad ettevõtted pakuvad tööd kümnetele tuhandetele inimestele.

Rikaste TOPi satub harva ühepäevaliblikast ettevõtjaid, kelle edu taga on mõni üksik õnnelik kordaminek või juhus. Tavaliselt on edu taga pikkade aastate väsimatu töö ja pühendumine.

Idufirmad nopivad töö esimesi vilju. Äripäeval on eriti hea meel nende noorema põlvkonna ettevõtjate edu üle, kes on oma rikkusele aluse pannud ise, oma pea ja kätega.  IT-alal tegutsevatele Eesti idufirmadele on tänavune aasta olnud esimeste viljade noppimise magus aeg.

Rikaste edetabelis on jõudsalt tõusnud TransferWise’i asutajad ja omanikud Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus, kellele Äripäev andis 2013. aastal pooleldi avansi korras aasta ärimehe tiitli. Viimati kaasasid nad investoriks legendaarse Richard Bransoni, võites peale rahalise investeeringu ka mõõdetamatu annuse moraalset kapitali.

Positsiooni on parandanud ka hiljaaegu eduka müügitehingu läbi teinud CrabCADi loojad Hardi Meybaum ja Indrek Narusk. Hästi on läinud ka Fortumo omanikel Rain Rannul ja Veljo Otsasonil.

Rikkaks vanemate abiga. Ent noored mehed ja naised võivad rikaste hulka jõuda ka vanematelt saadud päranduse või osaluse abiga. Noorimad rikaste edetabelisse pääsenud on kinnisvaraarendaja TTP suuromaniku Tiit ­Aava vara pärinud Sten Aava ja Ahto Aava, Taavi Reigami tütar Merit Reigam ning Rauno Teder, kellel on osalus isa ettevõttes Arricano.

Sedasorti põlvkonnavahetuse suurem laine seisab Rikaste TOPis tõenäoliselt alles ees. Tabelisse jäävad püsima need, kes suudavad vanemate abiga saadud edumaa kasvuks käänata.

Tipus on vanad tuntud tegijad. Rikaste edetabeli tipus troonib tänavu, nagu eelmiselgi aastal, Oleg Ossinovski, kelle vara väärtus on aastaga 297,9 miljonilt eurolt kahanenud 286,3 miljonile eurole.

Vanameistri optimism võiks nakatada nooremaidki. Pikalt tipus püsinud Ossinovski võttis täie rahuga vastu Skinest Raili eelmise aasta käibe kahanemise 42% võrra, aga näeb praegu suurt perspektiivi Gruusias, kus tema sõnul on puudus peaaegu kõigest, arengupotentsiaal on tohutu ja korruptsiooni mõne teise endise Nõukogude Liidu riigiga võrreldes vähe.

Kaotusi on kandnud Ukrainas tegutsev Hillar Teder, kelle vara väärtus on kahanenud eelmise TOPi 295 miljonilt eurolt 238,4 miljonile eurole. Väiksema mastaabiga tegija võiks sellised kaotused murda, Teder aga jäi sellest hoolimata rikaste tabeli teisele kohale. Samuti on kahanenud kolmandat kohta hoidva Priit Piilmannigi vara.

Tänavu ilmub Äripäeva Rikaste TOP 14. korda. Teadmine, kelle vahel ja kuidas jaguneb Eesti kapital, aitab mõista ühiskonna toimimist ja seda läbivaid jõujooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. September 2014, 18:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing