Äripäev • 22. detsember 2014
Jaga lugu:

USA kingib Eestile lennukid ja raha

USA 173. õhudessantbrigaad saabumas Ämari lennubaasi  Foto: Eiko Kink, Äripäev

USA teatas eelmisel nädalal kahe transpordilennuki kinkimisest Eestile ja ligi 25 miljoni dollarisest investeeringust Ämarisse.

USA maavägi kingib Eestile kaks sõjaväe transpordilennukit C-23B+ Sherpa, mis hakkavad asendama praeguseid Antonov An-2 õhusõidukeid. Lisaks lennuki kolmeliikmelisele meeskonnale saab lennuvahend pardale võtta kuni 36 reisijat. Lennuki maksimaalne kiirus on 468 kilomeetrit tunnis ning suurim lennukaugus 1900 kilomeetrit, kirjutas Postimees.

Eesti õhuväele kingitavad lennukid olid siiani USA maaväe kasutuses. USA relvajõud on kasutanud Sherpa C-23B+ tüüpi lennukeid alates 1985. aastast. USA kaitseväe andmetel jagatakse kaheksa C-23 Sherpat Eestile, Filipiinidele ja Djiboutile.

Samuti leiab USA relvajõudude tuleva aasta eelarves ligi 25 miljonit dollarilise eraldise Ämarile lennuväljale, mõnevõrra vähem ehk vastavalt üle 10 ja 13 miljoni dollari antakse ka Läti ja Leedu õhuväebaaside, Lielvarde ja Šiauliai tarbeks, vahendas Postimees.

Lisaks seitsmele õhuväeobjektile Baltimaades, Bulgaarias, Itaalias, Poolas ja Rumeenias seisab samal eelarvereal ehk plaanitavate välismaiste sõjaliste rajatiste seas veel 37 000 000 dollarit maksev maaväerajatis Rumeenia sõjaväebaasis ja 44 000 000 dollarit NSA-le salastatud asukohaga rajatiseks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum