Pille Ivask • 27. jaanuar 2016 kell 9:00

Selgus Eesti koht korruptsiooniedetabelis

Toompea  Foto: Meeli Küttim

Eestis on korruptsioon vähenenud, maailma riikidest oleme 23.-26. kohal, selgub Transparency Internationali värskest korruptsioonitajumise uuringust.

100pallisel skaalal, kus 0 märgib täielikku korrumpeerumist ning 100 korruptsiooni puudumist, sai Eesti 70 punkti. 2014. aastal oli Eesti skooriks 69 punkti, 2013. aastal 68 punkti ning 2012. aastal 64 punkti. Eestiga jagavad 23.-26. kohta Tšiili, Prantsusmaa ja Araabia Ühendemiraadid. 

Transparency Internationali andmeil on korrumpeerunud 68 protsenti riikidest, neist pooled G20 liikmetest. Võrreldes möödunud aastaga on olukord siiski paranenud, kuigi ükski riik pole täiesti korruptsioonivaba.

Transparency Internationali andmeil on suuremaid samme korruptsiooniga võitlemisel astunud Kreeka, Senegal ja Suurbritannia. Seevastu Austraalia, Liibüa, Hispaania, Türgi ja Brasiilia tegid vähikäiku.

Parimad ja halvimad

Transparency Internationali andmeil on maailma kõige korruptsioonivabam riik Taani, kes sai 91 punkti. Võrreldes 2014. aastaga langes Taani skoor ühe punkti võrra. Viimasel neljal aastal on riigi korruptsiooniskoor varieerunud 90–92 punkti piires.

Teisele kohale asetus põhjanaaber Soome 90 punktiga (2014. aastal 89 punkti), kes on viimasel neljal aastal sarnaselt Taaniga olnud stabiilne. Kolmandal kohal on Rootsi, neljandal Uus-Meremaa, viiendat ja kuuendat kohta jagavad 87 punktiga Holland ja Norra.

Lõunanaaber Läti asetus seekordses uuringus 40. kohale, saades 55 punkti. Läti korruptsiooniskoor on viimasel kolmel aastal olnud stabiilne. Leedu oli 32. kohal 61 punktiga.

Stabiilset skoori võib näha ka Venemaal, mis on Transparency Internationali tabelis 119. kohal 29 punktiga. Möödunud aasta tulemus on Venemaale aegade parim.

Ukraina platseerus 130. kohale ning sai 27 punkti. Mõnevõrra eespool, 103. kohal on Moldova 33 punktiga. Moldova tulemus on viimase nelja aasta kõige viletsam. Teadupärast läks möödunud kevadel Moldova pankadest kaduma miljard dollarit ehk 15 protsenti riigi SKTst.

Kõige korrumpeerunumad riigid on Angola, Lõuna-Sudaan, Sudaan, Afganistan, Põhja-Korea ning Somaalia, kusjuures viimased kaks on saanud võrdse skoori, 8 punkti. Kõik nimetatud kuus riiki on avatud konflikti osapooled ning neid räsib meeletu vaesus ja ebavõrdsus.

Hetkel kuum