Pille Ivask • 14. juuli 2016 kell 6:00

May paneb kokku Brexiti-tiimi

Theresa May  Foto: epa

Eile ametlikult Suurbritannia uueks peaministriks saanud Theresa May paneb kokku valitsuskabinetti.

Oma esimeses ametlikus kõnes peaministrina lubas May, et Suurbritanniast saab positiivne eeskuju teistele riikidele ning üks tema ülesandeid on muuta riik selliseks, et seal elamisest saaksid kasu kõik, mitte ainult privilegeeritud.

Vaid neli tundi pärast peaministriks nimetamist hakkas May nimetama uusi ministreid. Rahandusministri ametipositsiooni saab George Osborne’i asemel Phillip Hammond. Osborne oli oma kulude kokkuhoiu poliitika juurutamisega saanud kasinuse sünonüümiks.

Vahest ehk ühe suurima üllatusena tuli brittide uue välisministri nimi – Boris Johnson. Ta on tuntud oma euroskeptitsismi poolest ning samuti oli tegu ühe Brexiti kampaania liidriga. Peale selle oli Johnson mõne aja eest üks peamisi kandidaate peaministri positsioonile.

May kaasas Brexiti-tiimi veel teisigi Euroopa Liidust lahkumise kampaania pooldajaid. Euroopa Liidust lahkumise ministriks määras May David Davise. Teine Brexiti pooldaja, Liam Fox, sai rahvusvahelise kaubanduse ministriks.

Enne 23. juuni referendumit toimunud kampaania käigus jäi May ise üsna tagasihoidlikuks ning oma poliitilisi eelistusi välja ei näidanud. Pärast referendumi tulemuste väljakuulutamist tunnistas May end Brexiti vastaseks. Nüüd, olles värskelt peaministri positsiooni saanud, on May üheks mantraks saanud “Brexit on Brexit” ning 59aastane poliitik on lubanud Suurbritannia edukalt Euroopa Liidust välja viia.

Hetkel kuum