Restoranitest: Bordoo on taas teel tippu

Bordoopunane interjöör on kooskõlas restorani nimega  Foto: Raul Mee
Heidi Vihma • 27 oktoober 2016
Jaga lugu:

Kui viite oma külalised vanalinna tagasopis restorani Bordoo, saate gurmaani renomee, sest tõelisel gurmaanil on alati varuks mõni suurepärane nurgatagune koht.

Punkte: 28Toit-jook: 10Teenindus: 9Interjöör: 9

Aadress: Pikk 71/Tolli 2, TallinnTelefon: 630 6300Avatud: 12-22.30Põhiroogade hinnad 16-26 eurot.

www.bordoo.ee

Loe teisi restoraniteste www.aripaev.ee/restoranitest.

Restoran Bordoo asub Kolme Õe hotellis. Hotellirestoranid pole oma linna kodanike hulgas eriti populaarsed, lisaks võib populaarsust kahandada ka Kolme Õe eksklusiivne imidž – Kolm Õde on ainuke hotell Eestis, mis kuulub prestiižsesse ­Relais & Chateaux gruppi. Olid ajad, kui Bordoo hinnad ulatusid eksklusiivsetesse kõrgustesse, kuid enam mitte – praegu jäävad need teiste sama taseme söögikohtade omadest pigem allapoole.

Paremad ja halvemad ajad

Kunagi juhatas köögis vägesid Tõnis ­Siigur ja Bordoo kuulus tipprestoranide hulka. Siis sära kadus – restoran oli endiselt hea, kuid heal tasemel söögikohti on teisigi, ja pealegi olid saabunud ajad, kui uusi söögikohti hakkas lisanduma erakordse kiirusega.

Nüüd aga tundub, et uus peakokk ­Pavel Gurjanov, Eesti restoranimaastiku tõusev täht, keda kroonivad nii aasta koka tiitel kui ka rahvusvahelistel kokanduskonkurssidel saavutatud tunnustused, on toonud vanasse väärikasse Bordoosse uued ja vägagi maitsvad tuuled.

Toiduelamusi üldistades võib öelda, et Bordoo uued maitsed on kihilised – ükski roogadest polnud algusest lõpuni ühesugune, ikka on lisaks poetatud mõni üllatus kas uue tooraine või tekstuuriga. ­Samas oli kõik tasakaalus, mängu polnud ülearu ja nii toorainesse kui ka sööjasse suhtutakse austusega.

Eelroana pakutav coq au vin, prantslaste kanaroog, oli põhjalikult ümber ehitatud: pehmeks haudunud kanaliha kattis siidine pastinaagivaht, mida täiendasid krõmpsud pastinaagikrõpsud ja seakamara kõrned. “Karamell 360” nime kandvas magusroas varjas õhuke šokolaadikate karamellkreemi, mille südamikus peitus vaarikasorbett.

Heidi Vihma,, toidukriitik

Kõik oli tasakaalus, mängu polnud ülearu ja nii toorainesse kui ka sööjasse suhtutakse austusega.

Erakordselt rikkalik veinivalik

Kõige erilisemat elamust pakkus aga hobuselihasteik. Seni pole ükski Eesti restoran seda oma menüüsse julgenud võtta. Asjatult. Bordoos pakutu oli eriliselt hõrk, mahlakas ja pehme. Küpsetatud petersellijuur ja mustjuure püree olid piisavalt delikaatsed, et lasta hobuse magusa nüansiga, pisut hirveliha meenutaval maitsel esile tõusta, maitseid täiendas lauas tuliseks kuumutatud pekiviil. 

Lisaks a la carte menüüle pakutakse ka peakoka poolt kokku pandud nelja- või kuuekäigulist degustatsiooni­menüüd koos valitud veinidega. Veinikaardi on kokku pannud tunnustatud sommeljee Kristjan Markii ja see on erakordselt rikkalik. Väidetavalt ulatub erinevate veinide arv neljasajani.

Veelgi enam rõõmustas mind kui mitte eriti suure jõudlusega veinisõpra klaasiga pakutavate veinide, sh ka vahuveinide ja dessertveinide suur hulk.

Tallinna kultuuriväärtuste amet tunnistas 2004. aastal Kolme Õe Tallinna kõige paremini korda tehtud vanaks majaks. Ajalooga diskreetselt suhestuvas söögisaalis jäi täielikust õdususest puudu vaid üks oluline komponent – teised külastajad. Muidugi on kahekesi keskaegses söögisaalis harmooniliselt kokku pandud maitseid, valitud veine ja suurepärast teenindust nautida väga eriline kogemus, aga rahvast täis söögisaalis oleks see kõik veelgi meeldivam. Kolm Õde koos oma suurepärase restoraniga väärivad taasavastamist.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt