Mait Kraun • 24. november 2016 • 1 min
Jaga lugu:

Sissetulekute ebavõrdsus on pärast finantskriisi tõusnud

Norra on üks võrdsemaid ühiskondi.  Foto: Bloomberg

Rikkad saavad globaalse majanduse taastumisest rohkem kasu kui madalama sissetulekuga inimesed, selgub OECD uuest raportist, vahendab CNN Money.

„Majanduse taastumise viljad ei ole õiglaselt jaotatud,“ teatas OECD neljapäeval. Organisatsioon leidis, et sissetulekute poolest viimase 10 protsendi hulgas olevate arenevate riikide elanike reaalsissetulek langes 2007-2010 aastatel 16,2protsendi võrra. 10 protsendi jõukamate sissetulek vähenes aga vaid 4,6protsendi võrra.

Majanduse taastumise perioodi tulemused on samuti ebavõrdsed. Aastatel 2010-2014 kasvas viimase 10 protsendi hulgas olevate inimeste sissetulek 1,6protsendi võrra. 10 protsendi jõukamate hulka kuuluvate inimeste teenistus kasvas aga 5,2protsendi võrra.

Tulemus on ebavõrdsuse kasv. Jõukama 10protsendi hulka kuuluvate inimeste sissetulek jõudis 2014. aastal kriisieelsele tasemele. Vaesemad teenisid samal ajal aga 14 protsenti vähem (kriisiga võrreldes).

Kõige väiksem on ebavõrdsus põhjamaade hulgas. Näiteks on ühiskond küllaltki võrdne Islandil, Norras ja Taanis, kus 20protsendi jõukamate sissetulekud on viimase viiendiku sekka kuuluvate inimeste omast 3,5 korda suuremad. USAs on jõukamate sissetulek aga 8,7 korda suurem.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt