Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti tipp-palgaga tippjuht: loobujad jäävad maha

  Tööstusseadmeid valmistava ABB Eesti pikaajaline juht, soomerootslane Bo (Bosse) Henriksson näeb algavat aastat pigem plussmärgiga ja ta loodab, et uus valitsus ei hakka lollusi tegema.

  Äripäevale antud intervjuus ütles 16. veebruaril Gaselli kongressil esinev Henriksson, et ootab uuelt aastalt eelkõige stabiilsust. 
  Kuidas te 20 aastat tagasi ABBs alustasite?
  Tegutsesin Soomes varem Nõukogude Liidu ekspordiga ja uurisime seda turgu, et leida partnereid. Kui ükskord Baltikum avanes, siis ABB-l oli kohe suur plaan minna itta, sealhulgas ka Baltikumi. Minult küsiti, kas tahan ABB toiminguid Eestis alustada. Nii see läks ja tulin üksi siia. Uue ettevõtte alustamine oli tol ajal väga sarnane gasellettevõtte ülesehitamisele. Suur vahe oli selles, et mul oli väga suur tugi selja taga ning ei pidanud näiteks muretsema, et kassa on tühi.
  Millised on ABB juhid?
  ABB juhid peavad olema väga aktiivsed ja eeskujuks teistele, et motiveerida meeskonda, sest konkurents on väga tihe. Kui seda ei teeks, siis teised võtavad üle ja meie kaoks ära. 
  ABB on suur ettevõte ja mõnes kohas oleme kindlasti veel alustava ettevõtte positsioonil, kuid teises valdkonnas oleme stabiilne arendaja ja paljud asjad lähevad iseenesest edasi - masinavärk on nii suur juba. Alati leiab kelleltki tuge, kui midagi juhtub, ja ei pea vajuma kohe maa alla, kui midagi valesti läheb. 
  Mis teid inspireerib?
  Kõik, mis viib ABBd edasi, on inspireeriv. Meie tegevusvaldkond on väga lai: oleme automatiseerimise ja jõualal, tööstuses ja transpordis. Praegu on üks tähtsamaid valdkondi digitaliseerimine, mis on samm edasi ja mis on asendanud raadio ning vanad raadiosagedused.
  Milised on edasised plaanid?
  Oleme alles alguses ja palju on veel teha. Kõik on paljuski seotud just digitaliseerimisega - kuidas saame andmeid kasutada paremini kui varem. Peame koos klientidega välja selgitama, mis on nende vajadused ja võimalused.

  Eesti gaselliliikumine tähistab 17. sünnipäeva - nii kaua on Äripäev koostanud Gaselli TOPi.

  Gasell on kiiresti kasvanud ettevõte, kes on kasvatanud viimase kolme aasta jooksul käivet ja kasumit vähemalt 50%.

  Gaselli Kongress on tunnustus ja inspiratsiooniüritus gaselliettevõtetele

  Konverentsil esinevad Mihkel Raud, Jevgeni Kabanov, Priit Salumaa jpt.

  Registreeri end konverentsile siin.

  Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit

  Kas ABB-l on plaan veel pikalt Eestis olla?
  Regionaalse teeninduskeskuse loomine annab vihje, et jääme Eestisse püsivalt ja pikemalt. See on ka usaldus ABB grupilt, järelikult oleme näidanud, et suudame Eestis asju väga hästi teha.
  Kas keskusel läheb hästi?
  Teeninduskeskusega läheb Eestis väga hästi.
  Mis on teie moto, millest te kunagi ei tagane?
  Kui kodu on korras, on kõik korras.
  Meie eesmärk Eestis on olla parimad ABB sees, meil on sisekonkurents. See on veel hullem kui väline – peaksid olema kõige paremad ja efektiivsemad protsessid. Palju räägitakse, et on palgasurve ja kulud tõusevad, kuid kui meil on efektiivne tegevus, siis välistegurid meid nii palju ei mõjuta.
  Kuidas kodu korras hoida?
  Hea küsimus. Kogu aeg tegutseme ja see ei lõpe kunagi. Toimub pidev areng ja sellest ei ole pääsu - leiutame midagi väga head ja siis tuleb juba järgmise käigu peale mõelda, et saaks veel paremini tehtud. See oleneb sellest, mida teeme, mis tehnoloogia meil on ja kuidas teeme. Oluline on keskkond ja et kõik tegurid oleksid arvesse võetud.
  Eesti edukamate ettevõtete edetabelist joonistus välja, et 500 suurema ettevõtte käive ja kasum kahanesid mitmendat aastat järjest. Mida see näitab? (ABB kasvatas eelmisel aastal 3% võrra käivet)
  Suurim mõjutegur on lähinaabrite majandus. Eriti valus on Venemaa poliitika, mis kindlasti mõjutab meie kasvu ja mõjutas meid sel aastal negatiivselt. Soome majandusest oleme ka väga sõltuvad ja Soome majandus ei ole kõige paremas situatsioonis.
  Kui vaatame järgmist aastat, siis tulemused on paremad. Globaalne majandus ka kindlasti mõjutab. Nafta hind ja geopoliitilised muudatused annavad ka tagasilööke Eesti majandusele.

   Trump on ärimees ja ega ta kahjumit hakka tegema.

  Bo Henriksson,
   ABB Eesti juht
  Mis muudatusi võiks järgmine aasta tuua?
  Prognoosid ei ole ülipositiivsed, kuid ei saa ka öelda, et oleks ülinegatiivsed. Võib-olla keegi ei julge lihtsalt midagi kindlat öelda. Nafta hind kindlasti määrab palju, kui see hakkab tõusma ja hakkab ka rohkem investeeringuid tulema. Praegu on investeerimistase väga madal.
  Kindlasti tuleb vaadata, mis toimub Süürias, araabia maades ja põgenikega Euroopas. Mida teeb Trump? See nii palju ei mõjuta, kuid kahtlemata kõik jälgivad seda ja eks me siis tegutseme vastavalt. Mina usun, et USA presidendivalimised annavad pigem plussimpulsi järgmisel aastal, ma ei usu, et see toob midagi negatiivset.
  Mis need plussid võiksid olla?
  Trump on ärimees ja ega ta kahjumit hakka tegema. Seda ma küll ei usu, kuigi tema äriajalugu on väga kirju. Tal on olnud väga suuri raskusi, kuid ta on ka väga palju raha teeninud. Tema huviorbiidis on see, et USAs peaks majandus kasvama ja kui seal kasvab majandus, siis kasvab kõik kaasa.
  Mis on teie jaoks oluline?
  Ma hindan väga ausust ja usaldust. Minu põhimõte on see, et usaldamine peab olema 100 protsenti, 99 protsendist ei piisa. See on väga oluline.
  Kes on teile kõige rohkem elus mõju avaldanud?
  Minu eeskuju on ABB asutaja Percy Barnevik, kes on andnud häid juhtnööre ning mõtteviisi, kuidas asju edasi viia. Ta oli nii karismaatiline kui ka pragmaatiline, hästi energiline ja tegi hästi palju asju korraga. Paljud tema lähedased alluvad ei suutnud alati järele tulla, sest kiirus oli nii suur. Eks see veidi problemaatiline oli, kes pärast teda üle võtab, kuid ABB on suur masin ja sai hakkama. Alati ei ole vaja, et keegi on justkui kapten. Laev ei upu ilma kaptenita.
  Kuidas teie kiirus on, töötajad jõuavad järele?
  Kindlasti jõuavad. Minu kiirus on juba veidi langenud ja proovin olla rohkem coach oma töötajatele, et toetada neid. Minu ülesanne on üles leida need järgmised kasvuvõimalused ja kiired juhid.
  Järelkasvu on?
  Jah.
  Milline on olnud kõige valusam õppetund?
  Neid on olnud mitu. Ebaõnnestunud ettevõtte ülevõtmisi on olnud ja kui oleme suure pakkumise kaotanud konkurendile - see on alati valus. Olen olnud ka juhtkonnaga erimeelsustes ja erinevate mõtetega.
  Mis nõu annaksite alustavale ettevõtjale?
  Kõige tähtsam on aktiivsus, et suudaksid oma ideid müüa ja neid õigesti esitada. Luua see huvi ja nõudlus, et partnerid tuleksid kaasa.
  Kuidas edasi minna, kui on raske?
  Kui kassa on tühi, siis on alati raske, kuid näeme, et peaks leidma investoreid, kes oleks ettevõtmisest huvitatud ja leidma investorid, kes usuvad ideesse. Ise peab ka uskuma! Ei saa olla loobuja tüüp ja öelda, et nüüd ei lähe. Peab olema hakkaja! Loobujal loomulikult midagi ei õnnestu ja nad kaovad ära, jäävad maha. Tõsised ettevõtjad suudavad jätkata.
  Teie ei ole loobuja tüüpi?
  Tundub küll nii jah. (naerab)
  Mida te ise ootate järgmiselt aastalt?
  Stabiilsust. Loodan, et uus valitsus ei hakka lollusi tegema ja jätkavad stabiilse arenguga. Kui midagi suurt peaks toimuma, siis see mõjutab kohe meie investeeringuid ja ettevõtte tegemisi. Siiamaani on meil väga hea olnud ja Eestis on väga hea ärikeskkond. Siin on suhteliselt lihtne tegutseda. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
OPEC+ kärpeplaan peatas korraks nafta hinna languse
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Puiduhõnguline kinnisvaraoaas Telliskivis
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.

Olulisemad lood

Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.