Eestlase mobiilipank kaasas 10 miljonit

Eestlase Norris Koppeli asutatud mobiilipank Monese kaasas investoritelt 10 miljonit dollarit.   Foto: PantherMedia/Scanpix
Urmo Andressoo • 5. jaanuar 2017 kell 8:00

Londonis tegutsev immigrantidele suunatud mobiilipank Monese, mille asutajaks on eestlane Norris Koppel, kogus veebiportaali Techcrunch sõnul investoritelt esmases rahakaasamisvoorus 10 miljonit dollarit.

Poolteist aastat tagasi hoo sisse saanud Monese plaanib kogutud kapitali abil laieneda Suurbritanniast Euroopasse. Samuti soovib mobiiliäpp täiendada teenusteportfelli, hakates pakkuma laenu ja otsekorraldusmakseid.

Kogutud 10 miljoni taga on fintech-investor Anthemis Exponential Ventures (mis Techcrunchi andmetel on varem rahastanud Monese konkurenti Simple – toim), STE Capital ning Korea Investment Partners. Tegu on esimese korraga, kui Korea Investment Partners investeeris Euroopa idufirmasse.

Inspiratsioon isiklikest kogemustest

Monese asutaja ja juht Norris Koppel ütles 2015. aasta suve algul Äripäevale, et idee Monese luua sai alguse tema isiklikust kogemusest. „Kui kolisin Londonisse ja avastasin, et välismaalasena on kohalikku pangakontot bürokraatia tõttu avada ülikeerluline ja aeganõudev,“ selgitas ta.

Toona märkis ta ka, et pangakonto saamine Suurbritannias võib jääda pelgalt selle taha, et äsja riiki kolinud inimene ei saa pangale esitada uue elukoha kommunaalarveid. „Samas on pangakonto üks esimesi asju, mida sul on riiki kolides tarvis – kas või ennast tööle registreerides. See tekitab välismaalastele omamoodi nõiaringi ja teeb elu alustamise uues riigis keeruliseks,“ rääkis Koppel.

Nii Androidi kui iOS platvormil jooksvas Moneses saab konto avada alla kolme minutiga. Praegu pakub Monese odavaid rahvusvahelisi ülekandeid ja Visa deebetkaarti. Samuti võimaldab aplikatsioon sularaha sissekandeid, väljavõtteid ning raha hoiustamist erinevates valuutades.

Eelmise aasta lõpus muutis Monese ka tulumudelit: kui varem võttis mobiilipank igalt ülekandelt protsendipõhist teenustasu, siis nüüd küsib kasutamise eest 4.95 naela kuus. Techcrunchi sõnul katab summa kõik tehingu- ja panganduskulud ning kui aktiivsemad kasutajad välja jätta, on sellelt võimalik ettevõttel ka kasumit teenida.

Monese andmetel on nendega liitunud 40 000 kasutajat 179 riigist. Kokku tehtud 1,8 miljonit ülekannet kogusummas 150 miljonit naela.

Hetkel kuum