Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Käelöömine suurvõlgnikuga viis riigi kohtusse

    Riik lõi käed miljoneid eurosid võlgu jäänud ehitaja E&G omaniku Artur Fjodorovi uue firmaga, mis annab nüüd maksumaksja raha eest õigusabi. Konkurent viis asja kohtusse.

    „Riik ilmselt ei arvanud, et tuleb keegi põõsast ja ütleb, et hakkab tegutsema. Ma ei ole ükskõikne selles, kuidas asju aetud on. See asi on vildakas,“ ütles varasematel aastatel õigusabi andnud SA Õigusteenuste Büroo juht Hille Raud.
    Peale konkursil osalenud Õigusteenuste Büroo pettus justiitsministeeriumis advokatuur, eesotsas juhi Hannes Vallikiviga. „Sisuliselt oli see hinnakonkurss. Tõenäoliselt oli kvantiteet olulisem kui kvaliteet. Meilt ei oleks töötunde nii odavalt saanud,“ lausus Vallikivi. Nimelt ei tohtinud tunnitasu piirmäär ületada 40 eurot.

    Arenenud ühiskondades on pankrot ettevõtluses vältimatu samm teel eduni.

     

    Artur Fjodorov
    Eesti Õigusbüroo omanik
    Veniv vaidlus
    Justiitsministeerium otsis tasuta või soodsama õigusabi pakkujat aasta alguses. Konkursi on riik korraldanud üle kümne korra, kuid varem tohtisid taotlusi esitada ainult sihtasutused ja MTÜ-d.
    Sel aastal võisid mängu astuda juba ettevõtted. Nii tegeleb vähemalt järgmised kolm aastat õigusabi andmisega Artur Fjodorovi firma Eesti Õigusbüroo, mis tegi ühispakkumise õigusbürooga Kivar & Partnerid, mille omanik on Arvo Kivar.
    Fjodorov asutas Eesti Õigusbüroo kaks aastat tagasi. Toona oli firma nimi Cecco, mis hakkas inkassodega võitlema. Firma 2015. aasta käive ületas majandusaasta aruande põhjal 2600 eurot ja kasum oli 1 euro, töötajaid ettevõttel ei olnud. Kivar & Partnerid müügitulu oli üle-eelmisel aastal 33 300 eurot ja kasum 18 700 eurot. Lepingulisi töötajaid ei olnud. Hille Raua juhitud sihtasutuse tulud ehk sihtotstarbelised toetused ulatusid samal aastal 91 800 euroni.
    Raud heidab muu seas ministeeriumile ette, et konkursil puudusid kriteeriumid usaldusväärsuse kohta. „Võitja on taustatu õigusbüroo. Mis täna riigi õigusabi tagamisel toimub, on kummaline. Kas selleks oli vaja riigi õigusabi seaduse muutmist?“ esitas Raud retoorilise küsimuse.
    Ministeeriumi vabakutsete talituse juhataja Gunnar Vaikmaa ütles, et nad tahtsid kehtestada objektiivsed hindamiskriteeriumid ja vähendada subjektiivsete kriteeriumitega kaasneva vaidlustamise ohtusid. 
    Kohtutee jalge all
    Raud läks kohtusse. Õigusteenuste Büroo tahab, et kohus tühistaks käskkirja, mis kuulutas konkursi võitjaks Eesti Õigusbüroo ja Kivar & Partnerid. Kaebust menetleb praegu halduskohus, mis langetab otsuse detsembris.
    Näiteks tekitavad Rauas piinlikkust konkursi protokollist vastu vaatavad numbrid – Fjodorovi ja Kivari lubatud 21 juristi ja 50 000 töötundi aastas näivad ebarealistlikud.
    „Väide, et õigusabi hind on kättesaamatult kallis … Kus on analüüs? Konkursi üks tingimus oli hinnalagi ehk 40 eurot. On selline hinnalae surve põhjendatud? Konkurss ei seadnud eesmärgiks heade ideede, parimate lahenduste ja kvaliteetseima partneri väljaselgitamist,“ jätkas ta.
    Riik maksab igal aastal 767 000 eurot toetust, tänavu tasub riik erandlikult 563 250 eurot, sest töö ei alanud jaanuarist. Fjodorovi ja Kivari firmad said praegu 20 000 eurot ettemaksu ning veebinõustamiseks ja telefoni teel juhendamiseks 7050 eurot.
    Mida ministeerium taotluste hindamisel arvestas? Peamiselt ajakulu ja hinda: tunnitasu määra, telefoni teel juhendamise ja veebilehe haldamise toetuse suurust ning kohtumisega õigusnõustamise tundide koguarvu. Samuti nõustamise teavitustöö ulatust ja mõjusust.
    Tuntav hinnavahe
    Fjodorov ja Kivar lubasid töö ära teha 33,33 euroga tunnis. Raua pakkumine jäi 39,5 euro juurde. Kuidas saavutas Eesti Õigusbüroo tunduvalt madalama tunnihinna, on ministeeriumi sõnul küsimus Fjodorovile. Viimane ütles, et nad võrdlesid kohtuvaidluse ajal enda pakkumist Õigusteenuste Büroo omaga. “Meie ärimudel on lihtsalt efektiivsem ja lepime väiksema kasumimarginaaliga.”
    "Õigusabi ei ole enam luksuskaup, see on kättesaadav kõigile abivajajatele," rääkis Artur Fjodorov, kelle firma pani kinni justiitsministeeriumi konkursi. "Potentsiaalset turgu arvestades näeme oma käibes ja tegevuses lähiajal tohutut kasvu."Foto: Andres Haabu
    Raud ei jäänud Fjodorovile võlgu. „Sihtasutus teadupärast ei tegutse ega mõtle kasumimarginaalide taustsüsteemis.“
    Fjodorovi väitel on neil töös mudel, mis aitab pakkuda juristi teenust odavamalt. Aasta tagasi oli tema sõnul meeskonnas üks-kaks juristi, nüüd on neid üle 20.
    “Riigi tingimus abivajajale on, et tema palk ei tohi ületada 1,5-kordset Eesti keskmist. See tähendab, et asume õigusteenuse turul unikaalsel positsioonil ning potentsiaalsete klientide arv on kaugelt üle poole miljoni,” on Fjodorov rahul.
    Ministeerium ettevaatlik
    Fjodorov on seni silma paistnud probleemidesse mattunud ettevõtjana. Tema mitu miljonit eurot võlgu ehitusfirma E&G on pinnuks silmas rahata jäänud allhankijatele ja pettunud tellijatele, ka lükkas kohus tagasi firma saneerimisavalduse, nii et E&G lõpetas pankrotis. Viimasel ajal tegeleb Fjodorov inkassoabi andmisega, väites, et mullu hoidsid nende kliendid kokku üle 150 000 euro.
    “Tema kohta avalikest allikatest leitav teave oli meile teada,” vastas Gunnar Vaikmaa ministeeriumist.
    Vaikmaa rääkis veel, et riskide maandamiseks tegi ministeerium võimalikult väikese toetuse ettemakse ning rakendas kvartalipõhise piirsumma arvestuse. Enne iga arveldamist kontrollivad ametnikud, kas teenust on osutatud ja kui palju, lisaks klientide rahuolu. Ametnikud on käinud kohal nõustamiskohtades ja monitoorinud veebiportaalis vastamist. “Suuremaid probleeme ei ole käivitamise staadiumis ette tulnud.”
    „Ajakirjandusest leitav võitja esindaja tausta ei kaunista,“ sõnas Raud.
    Fjodorov ise oma plekilises maines probleemi ei näe. „Arenenud ühiskondades on pankrot ettevõtluses vältimatu samm teel eduni,” ütles ta ja lisas, et pankrotiga saab väärtusliku kogemuse ning õppetunni teha asju teisiti ja targemalt.
    „Heal ajal võib iga naljamees edukat ettevõtet juhtida. Raskel ajal saadav väärtuslik kogemus ei ole aga millegagi võrreldav,” rääkis ta. “Minu eesmärk ei ole kunagi olnud kõikidele meeldida. See on võimatu. Igaühel on õigus oma arvamusele. Igaüks näeb asju vastavalt oma kogemusele ja tasemele, rikutuse astmele.”
    Advokatuur tahtis kogu pirukat
    Advokatuur lootis hiljuti, et riik paneb kõik õigusabile kuluvad summad kokku ehk tellib ka tasuta õigusabiteenuse nendelt, kuid läks teisiti.
    Üle kümne aasta tagasi sai paika, et riikliku õigusabi partner on advokatuur, kuid riik võib vajadusel koostööd teha vabaühendustega. Advokatuuri ridadesse kuuluvad advokaadid on seni kliente peamiselt kohtutes esindanud.
    Veel hiljuti ootas advokatuur muudatusi raha jagamises. Advokatuuri juhatuse esimehe Hannes Vallikivi sõnul suutnuks nad tagada, et abi annavad järelevalvatud advokaadid. „Riik oleks säästnud ka kogu asja haldamiselt. Riik otsustas aga teha konkursi. Kui nägime tingimusi, siis otsustasime, et meie sellel ei osale,“ lausus Vallikivi. Ta selgitas, et tunnihind kukkunuks liiga madalale.
    „Meil on vabaturg, ka muudes valdkondades on odavamad ja kallimad teenused. Üldiselt on need korrelatsioonis teenuse kvaliteediga,“ kommenteeris Vallikivi Eesti Õigusbüroo lubatud tunnihinda.
    Palk otsustab abi
    Tänavu muutus, kellele õigusabi antakse. Tasuta õigusabi võivad küsida kõik, kelle brutopalk jääb alla 1773 euro. Vallikivi ei pea seda õigeks. „See ei liigitu sotsiaalabiks.“
    SA Õigusteenuste Büroo juht Hille Raud on Vallikiviga sama meelt. „Miks riik arvab, et kõigile neile inimestele on abi vaja osutuda, kas siis kõik need inimesed on vähekindlustatud?“
    Peale selle on Vallikivi kõrvu kostunud väiksemate linnade advokaadibüroode mure. „Riik teeb dumpingut ja võtab nende vähesegi klientuuri.“
    Ministeeriumi kinnitusel saavad kõige vaesemad abi teisest meetmest. „Inimesed, kes ei ole päris vähekindlustatud, kuid ka mitte jõukad, ei suuda reeglina endale ise kvaliteetset õigusabi hankida. Advokaatide ja juristide tunnihinnad on kõrged,“ kaitses ministeeriumi vabakutsete talituse juhataja Gunnar Vaikmaa otsust laiendada abisaajate ringi ning märkis, et konkursile kõigi lubamine oli eeldus parimaks hinnaks.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.