Sirje Rank • 12. juuli 2017 kell 10:44

Merkel: USA valmis kaubanduskõnelusi jätkama

Angela Merkel  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa kantsler Angela Merkel ütles eile kohtumisel Saksamaa äriliidritega, et Euroopa Liidu ja USA vabakaubanduskõnelustega (TTIP) tuleks edasi minna.

„(USA) uus administratsioon on sellisteks kõnelusteks valmis,“ tsiteeris Merkelit agentuur Bloomberg.

USA ja Euroopa Liidu vabakaubanduskõnelused (niinimetatud TTIP leping) algasid 2013. aastal, kuid jäid soiku, kui võim Valges Majas vahetus. Vabakaubandus oli keskne peksupoiss Donald Trumpi valimiskampaanias, kuid peamiselt oli kriitika all Vaikse Ookeani ülene vabakaubandusleping TPP, millelt Trump presidendi ametisse asudes USA allkirja tagasi võttis. Küll aga on Trump korduvalt Saksamaad eraldi rünnanud suure ülejäägi eest kaubavahetuses USAga.

Merkel on olnud TTIP lepingu suuremaid toetajad ja Saksa ettevõtjad on sellest väga huvitatud. USA kaubandusminister Wilbur Ross ütles läinud kuul, et Trump on valmis ELi ja USA vabakaubanduskõnelustega edasi minema.

Hetkel kuum