Forum Cinemas: hiinlaste ostutehing on lõplik

Forum Cinemasi juhi Kristjan Kongo sõnul oli esimene poolaasta kinoäri vastu hea.  Foto: Andres Haabu

Jaanuaris Forum Cinemas ASi omandanud hiinlaste Nordic Cinema Group sattus Hiina pangandusjärelevalve uurimise alla. Eesti kinoelu sealne uurimine ei mõjuta, rahustab Forum Cinemase tegevjuht Kristjan Kongo.

Aasta algul ostis Nordic Cinema Groupi ära Hiina rikkaimale mehele Wang Jianlinile kuuluv Dalian Wanda Group. Tehingu suurus ulatus 865 miljoni euroni. Nii selle kui ka viie teise tehingu puhul kahtlustab Hiina pangandusjärelevalve, et rikutud on riiklikke välisinvesteeringute piiranguid, vahendas uudisteagentuur Bloomberg.

Kuna tegu on väga värske uudisega, ei osanud ka Baltikumis tegutseva Forum Cinemase tegevjuht Kristjan Kongo olukorda lähemalt kommenteerida. Kinofirma igapäevatööd ja omandisuhteid kaugel idas lahvatanud skandaal tema kinnitusel ei mõjuta.

Peale eelmainitud tehingu võeti uurimise alla veel ostutehinguid, mis on seotud firmadega AMC Entertainment Holdings Inc, Carmike Cinemas, Sunseeker International, Legendary Entertainment ja Euroopas tegutseva kinooperaatoriga Odeon & UCI Cinemas Group.

Dalian Wanda Groupi rajas Hiina rikkaim inimene Wang Jianlin ning ettevõtel oli 2014. aasta seisuga vara 86,15 miljardit dollarit.

Balti kasvav kinoturg

Kinokülastajate arv on Kongo sõnutsi kasvanud võrreldes 2016. aasta esimese poolega kõigis Balti riikides - Eestis 7%, Lätis 5% ja Leedus lausa 12%. Tulemustesse on panustanud tugev filmivalik, kinode arvu kasv ja rahva parem majanduslik käekäik.

Lähikuudel prognoosib Kongo aga filmivaliku lahjenemise tõttu mõningast langust. "Kui suudame pisut eelmist aastat edastada, on see väga hea tulemus," sõnas ta. "Kõik algab filmivalikust. Meil võivad olla super-hüper kinod, aga kui filmi pole, siis pole kinoga midagi peale hakata."

Aasta lõpus peaks olukord taas paranema, sest siis tulevad "Tähesõjad" ja muu, ütles Kongo. "Kujutan ette, et detsember tuleb tugev," spekuleeris ta. Kokku prognoosib Kongo aasta lõpuks kinoturule 7-10% kasvu.

Hetkel kuum