Äripäev • 19 juuli 2017

Taastuvenergia kattis 17 protsenti kogutarbimisest

Tuuleenergia moodustas teise kvartali taastuvenergia kogutoodangust 37,7 protsenti.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Taastuvenergia moodustas teises kvartalis 17,3 protsenti elektrienergia kogutarbimisest, mis on ligi kolme protsendi võrra rohkem kui möödunud aasta samal ajal. Kokku toodeti teises kvartalis taastuvenergiat 379 gigavatt-tundi, teatas Elering.

Aasta tagasi teises kvartalis kattis taastuvenergia 14,6 protsenti kogutarbimisest ja 2015. aasta samal ajal 17 protsenti. Taastuvenergia osakaalu selle aasta sihiks on Eesti seadnud 15,2 protsenti.

Tuuleenergia moodustas teise kvartali taastuvenergia kogutoodangust 37,7 protsenti ning toodetud 143 gigavatt-tundi oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes heade tuuleolude toel kolmandiku võrra suurem. Elering maksis teises kvartalis tuuleenergia eest toetusi 6,2 miljonit eurot ehk 30 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Kogu toodetud tuuleenergiast sai toetust 82 protsenti ning poole aasta jooksul on makstud välja 45 protsenti käesolevaks aastaks plaanitud tuuleenergia toetustest.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas teises kvartalis 60 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti kolme kuuga elektrit 227 gigavatt-tundi. Möödunud aasta teises kvartalis oli toodang ligi 20 protsenti väiksem, kuid ka õhutemperatuur oli möödunud aastal aprillist juunini keskmiselt kõrgem kui tänavu ja seega elektrit ja soojust koos tootvate jaamade koormus tõenäoliselt väiksem. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti teise kvartali jooksul toetust 10,5 miljonit eurot.

Hüdroenergiast toodeti elektrit teises kvartalis kuus gigavatt-tundi ja toetusteks kulus 180 191 eurot.

Päikesepaneelidega toodab elektrienergiat juba üle 750 tootja, s.h nii eraisikud kui äriettevõtetele kuuluvad võimsamad päikeseelektrijaamad. Aasta teises kvartalis oli päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus 2,2 gigavatt-tundi, see näitaja kasvas aasta võrdluses ligi kaks korda.

Kokku maksis Elering teises kvartalis taastuvenergia toetust 317 gigavatt-tunni elektrienergia eest 17 miljonit eurot. Rahalises arvestuses kasvas taastuvenergia toetuste summa möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes 23 protsendi võrra.

Tõhusa koostootmise toetust maksti teises kvartalis kolmandiku võrra vähem kui eelmise aasta samal ajal - 810 000 eurot. Tõhusa koostootmise režiimis toodeti elektrienergiat 25 gigavatt-tundi.Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasu kaudu. Tasu kogus Elering teise kvartali jooksul 18,9 miljonit eurot.

Hetkel kuum