Mait Kraun • 12. september 2017 kell 12:15

Milliste riikide jõukad hoiavad oma raha välismaal?

Dollar ja euro  Foto: EPA

Põhjus, miks rikkad raha välismaistel kontodel hoiavad, ei ole seotud kõrge maksukoormusega. Nad kaitsevad oma raha poliitiliste ja majanduslike mõjude eest.

Rikkad kasutavad välismaiseid (offshore) maksuparadiise siis, kui nad elavad Šveitsi lähedal või loodusressurside rikkas piirkonnas. Samuti armastavad oma raha välismaal hoida rikkad, kes elavad poliitiliselt ja majanduslikult ebastabiilses riigis, selgub uuringust.

Kõige enam kasutavad välismaiseid kontosid Araabia Ühendemiraatide rikkad. Allpool graafikul on arvestatud summasid, võrreldes riigi sisemajanduse koguproduktiga. Ühendemiraatidele järgnevad Venezuela, Saudi Araabia, Venemaa, Argentina, Kreeka, Taiwan, Portugal ja Türgi.

Uuringu tegid Annette Alstadsaeter Norra Bioteaduste Ülikoolist, Niels Johannesen Kopenhaageni Ülikoolist ja Gabriel Zucman California Ülikoolist. Nende uuring põhineb andmetel, mis pärinevad Bank of International Settlementsist.

Offshore wealth / GDP all over the world.From our just released new NBER working paper, "Who owns the wealth in tax havens"? pic.twitter.com/exNqbWBWc9— Gabriel Zucman (@gabriel_zucman) September 11, 2017

 

Huvitav on ka asjaolu, et kõrged maksud ei ole peamine motiiv, miks jõukad oma raha välismaal hoiavad. Näiteks Taani ja Norra rikaste hulgas pole see praktiliselt üldse levinud.

Uurijad leidsid ka seda, et mida jõukam on inimene, seda rohkem püüab ta maksudest kõrvale hoiduda. Skandinaavias jäetakse makse maksmata umbes 3 protsendi ulatuses, kõige rikkamate hulgas (0,01 protsenti elanikkonnast) tõuseb see protsent aga 30ni. Uurijad said oma andmed HSBC Šveitsi lekkest ning nn Panama paberitest.

Hetkel kuum