Eliisa Matsalu • 6. oktoober 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Jaak Aab: hinne riigireformile on kohati subjektiivne

Riigihalduse minister Jaak Aab  Foto: Andras Kralla

Riigihalduse minister Jaak Aab leiab, et Riigireformi Radari hinnetesse valitsuse tööle ei tuleks ülearu keskenduda.

Eesti Tööandjate Keskliidu ja mõttekoja Praxis algatus Riigireformi Radar pani valitsuse tööle kolmandas kvartalis haldusreformi eest hindeks neli ja riigireformile üks. Tööandjate Keskliidu juht Toomas Tamsar ütles, et nii madal hinne anti riigireformile seepärast, et sel puudub konkreetne visioon ja et kokkuhoiu nimel püütakse vähendada töötajate arvu, selle asemel, et mõelda, millistest ülesannetest saaks riik loobuda.

Riigihaldusminister Jaak Aab märkis, et millegipärast räägivad kõik ainult ühest, riigireformile antud hindest, kuigi tegelikult oli hindeid kaks. Tema sõnul pandi haldusreformile parem hinne ehk neli sellepärast, et haldusreform on juba lõpusirgel ja tulemused käega katsutavad. „Selle tulemusi hakkab juba näha olema,“ ütles ta. Seevastu on riigireformi tegevused, kuidas muuta riiki ja omavalitsusi tõhusamaks, pidevalt käimas ja ühtegi konkreetset tulemust veel näha pole. „Riigireformi Radar ütles, et nad ootavad meilt, et tuleksime välja lennukamate ideedega. Ma ei kujuta ette… palusin ka neil endal konkretiseerida seda ootust, sest neil pole endal ka konkreetseid ettepanekuid,“ rääkis Aab. Minister usub, et siis kui riigireformi tulemused hakkavad välja paistma, siis küllap ka Radari hinne reformile paraneb.

„Ma ei taha neile numbritele väga keskenduda, kuna nende taga on kindel sisu ja kindlasti on need ka pisut subjektiivne,“ ütles ta. Aab lisas, et loomulikult võtab ta Riigireformi Radari hinnet arvesse, ent ootab ka neilt ennekõike konkreetseid ettepanekuid. „Valitsusel on riigireformi kava ja mina lähtun oma tegevuses sellest. Aga kui on häid ideid, siis saame kava täiendada,“ ütles ta.

Küsimuse peale, millistest ülesannetest saaks riik loobuda, et riigiaparaat oleks efektiivsem, ütles Aab, et erinevaid ülesandeid saab delegeerida erinevatele sihtasutustele ja eraettevõttetele. „Ei saa öelda, et seda juba ei tehta. Seda teevad praegu juba ka paljud omavalitsused,“ ütles ta. „Tuleb vaadata, mis valdkondades saaks veelgi rohkem kaasata erasektorit ja kodaniku ühiskonda. See on pidev protsess. Ei ole nii, et alles homme hakkame kaasama,“ ütles ta.

Pikemalt haldusreformi ja riigireformi üle aru andvat Jaak Aabi saab kuulata esmaspäeval kell 12 Äripäeva raadiosaates „Minister külas“. Intervjuus lahkab Aab ka seda, kuidas peaks toimuma kohalike omavalitsuste rahastamine ja kas ehk peaks neile erinevaid maksuerisusi kehtestama, et maapiirkondi paremini turgutada. Samuti räägib ta sellest, mis on põhilised küsimused, mis vajavad lahendust selleks, et maapiirkondadesse rohkem töökohti tekiks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt