Äripäev • 17. oktoober 2017 kell 5:43

Tööandjad valmis palka tõstma

Palgasurve tööandjatele kasvab.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Tervelt 46% tööandjatest kavandab tõsta töötajate palgataset; uusi töökohti soovitakse aga luua igas teises ettevõttes ning 72% tööandjatest kavatseb värvata lisatööjõudu, selgub CV Keskuse ja Palgainfo Agentuuri värskest tööandjate uuringust.

„Osalejatest ligi pooled (46%) plaanivad tõsta lähiajal töötajate põhipalka, mis näitab, et suur osa tööandjatest tunnetab palgasurvet ja kavatseb töötajate ootustele vastata,“ kommenteeris CV Keskuse Balti kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „Möödunud aastal plaanis palgatõusu kolmandik (33%) tööandjatest,“ lisas ta. Tema sõnul soovib kõigil oma organisatsiooni töötajatel lähiajal põhipalka tõsta 16% vastanud tööandjatest.

Tööandjate plaanitav palgatõus jääb enamasti 10% piiresse, jätkas Auväärt. „Ligi kolmandik (29%) tööandjatest ei kavatse palka muuta, neljandik (25%) ei ole veel palgamuutuse otsust langetanud ja väike osa (0,4%) plaanib palka hoopis langetada – see puudutab aga üksikuid töötajaid.“

Auväärti sõnul on tööotsijate palgaootused kasvanud, kuid kasvanud on ka töötajate rahulolematus põhipalgaga, mis avaldab tööandjatele survet palgataseme korrigeerimisel.

Uusi töötajaid plaanib järgneva kuue kuu jooksul palgata 72% tööandjatest ja lisatöökohti soovitakse luua igas teises ettevõttes. „Tööandjate kõrgele tööjõuvajadusele avaldab kindlasti mõju ka töötajate erakordne liikuvus tööturul – kevadel Palgainfo Agentuuri, CV Keskuse ja teiste partnerite korraldatud uuringus leidis koguni 72% vastanutest, et on avatud uutele tööpakkumistele. Vabade ametikohtade arv võib järgmisel poolaastal kasvada, kuna tööjõupuuduse tõttu jääb Eesti tööturg lisatöökohtade täitmisega hätta,“ sõnas Auväärt.

Uuringu lõplikud tulemused, mis aitavad analüüsida palgatrende ja tööandjate värbamisvajadusi valdkondade lõikes, selguvad novembri keskel. Tööandjad saavad anda uuringusse oma panuse kuni 31. oktoobrini. Tööturu-uuringut korraldatakse 9. aastat järjest ning tänavu on küsimustele vastanud üle 500 tööandja, kelle palgal on kokku umbes 40 000 inimest.

Hetkel kuum