Äripäev • 27. oktoober 2017 kell 8:10

USA avalikustas Kennedy mõrvafailid

John F. Kennedy ja Jacqueline Kennedy 1961. aastal Washingtonis.  Foto: epa

Ühendriikides avalikustati eile 2891 president John F. Kennedy mõrvauurimist puudutavat saladokumenti, vahendas CNN.

President Donald Trump lükkas Luure Keskagentuuri ja Föderaalse Juurdlusbüroo palvel sadade dokumentide avalikustamise siiski edasi ning seadis julgeolekuagentuuridele ülesande anda salastamise vajalikkusele kuue kuu jooksul hinnang.

FBI avalikustas osa Kennedy mõrvatoimiku materjale  Foto: epa

President Kennedy mõrvati 22. novembril 1963. aastal ja tema surm vallandas hulga vandenõuteooriaid, mis seavad kahtluse alla, et tapjaks oli Lee Harvey Oswald ainuisikuliselt.

Näiteks selgub eile avaldatud dokumentidest, et Oswald kohtus vaid kuu enne tapmist Mehhikos KGB agendiga, kelle tegevus oli seotud salamõrvade korraldamisega. Selgub, et sellest kohtumisest oli teadlik ka KGB kõige kõrgemal tasemel. Samuti oli sellest kohtumisest toimumise ajal teadlik FBI, kel aga polnud piisavalt põhjust midagi ette võtta.

Selgub veel, et kuigi valitsuse nimel mõrva uurinud Warreni komisjon jõudis raportis järeldusele, et Oswald tegutses üksi, oli neil kasutada poolik informatsioon – LKA varjas komisjoni eest pealtkuulamise materjale.

Ka näitavad materjalid, et Oswaldil olid sidemed Kuuba revolutsioonilise liikumisega. Ning öeldakse, et Kuuba saadik ÜRO juures ja tema meeskond olnud Kennedy mõrvast kuuldes rõõmsad, nii et suursaadikul kästi oma personali ohjeldada ja lõpetada avalikkuse ees rõõmus olemine.

Ka selgub avaldatud materjalidest, et Nõukogude Liit ei uskunud mõrva ametlikku versiooni, nagu oleks kõik korraldanud vaid üks isik.

Hetkel kuum