Kristjan Pruul • 23. november 2017 kell 10:15

Tallinn kaebab jäätmetasude ettekirjutuse edasi

Prügihunnikud  Foto: Andres Haabu

Tallinna linnavalitsus otsustas edasi kaevata konkurentsiameti ettekirjutuse, mille järgi on linna jäätmekeskuse juurdehindlus linlaste prügiarvetel lubamatult suur, edastab ERRi uudisteportaal.

Abilinnapea Züleyxa Izmailova ütles rahvusringhäälingule, et pärast teisipäevast arutelu otsustas linnavalitsus ettekirjutuse vaidlustada: "Selge on see, et klientidele pakutakse teenust peaaegu kolm korda odavama hinnaga kui teised jäätmekäitlusfirmad. Tekib küsimus, et kuhu veel. Ja samas on keskkonnaministeerium kehtestamas uut hinnakirja prügiladestamisele ja hinnad tõusevad kaks korda.“

Konkurentsiamet tegi möödunud nädalal Tallinna linnavalitsusele ettekirjutuse, millega nõudis jäätmeveo eest võetavate lisatasude olulist vähendamist alates 1. jaanuarist. Tallinna Jäätmekeskus ostab eraettevõtjatelt jäätmete veo ja käitlemise teenust sisse ning müüb seda tarbijatele edasi, kui tavaliselt lisatakse vahendamistasude näol 15 protsenti, siis ameti hinnangul on Tallinnas see 40 protsenti.

Lisaks konkurentsiametile on Tallinna linna jäätmekorraldust kritiseerinud ka õiguskantsler, kelle hinnangul on jäätmetasude määramise kord linnas praegu ebaseaduslik, sest seda teeb linnale kuuluv Jäätmekeskus, aga peaks tegema linnavolikogu. Möödunud nädala lõpul tegi õiguskantsler linnale ka ettepaneku praegust olukorda muuta.

Konkurentsiamet on Tallinna jäätmeveo hindasid uurinud juba alates 2014. aastast, konkreetne säte, mille alusel sai ettekirjutuse tegemine õiguslikult võimalikuks, jõustus konkurentsiseaduses tänavu juunis.

Hetkel kuum